От днес се кандидатства по мярката за хуманно отношение към животните

Заявление се подава след като се актуализират данните в системата за регистрация на животните

От днес се кандидатства по мярката за хуманно отношение към животните

Фермерите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от днес. Бюджетът по приемът е в левовата равностойност на 20 млн. евро. Документите е щсе подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ според местонахождението на животновъдния обект. Това може да става лично или чрез упълномощено лице, съобщиха от фонда.


Фермерите, които кандидатстват за пръв път по мярката, не поемат многогодишен ангажимент. Земеделските стопани, които през 2017 г. са поели доброволни петгодишни ангажименти, могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, както и да заявяват нова дейност или помярка, без да поемат нов ангажимент.

От помощта по мярката може да се възползват стопаните, отглеждащи говеда, биволи, овце и кози.

Преди да подадат заявление за участие по мярката, стопаните трябва да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ. Актуализацията включва мястото на отглеждане на животните и капацитет на обекта. За дребните преживни животни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.

Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни или заявяват нови животновъдни обекти, трябва да предоставят становище, издадено от БАБХ, което удостоверява наличието на достатъчно свободна площ в животновъдния обект, съгласно изискванията на мярката, уточняват от ДФЗ.