Експерт ще решава спора на "Лукойл" и Агенция "Митници"

Административният съд отложи за края на септември делото, което "Лукойл" води срещу Агенция "Митници" за отнетия лиценз. Експертиза ще изяснява колко, къде и поставяни ли са изобщо измервателни уреди в "Лукойл".

Експерт ще решава спора на "Лукойл" и Агенция "Митници"
"Лукойл" и Агенция "Митници" продължават горещия спор в съда за измервателните уреди в компанията, заради които тя за кратко спря да работи заради отнетия лиценз и предизвика шумен скандал преди месец.

"Лукойл" води дела за отнемането на лицензите за акцизен склад на рафинерията в Бургас и на нефтенa база "Росенец". Досега съдът се произнесе само, че рафинерията може да продължи да работи, докато тече съдебният спор, който днес тръгна по същество.

Център на спора са въпросните уреди за измерване и контрол, които всички други са монтирали, но не и "Лукойл".

Въпросните датчици свързват рафинерията с митниците и така се следи влизащите и излизащите количества горива.

От компанията представиха писмени доказателства, с които искат да покажат, че те са огромна за страната рафинерия, която не може да се сравни с останалите и има нужда от много повече време, за да изпълни тези изисквания, залегнали в наредбата.

Освен това от "Лукойл" изтъкнаха в своя защита, че до 30 юли е нямал влязъл в сила концесионен договор и това им връзвало ръцете законно да монтират измервателни уреди.

Позицията на Агенция "Митници" пък е обратна на всичко, изложено от рафинерията. Те обвиняват "Лукойл", че са единствените, които не изпълняват изискванията в наредбата и ако бъдат толерирани, това поставя останалите в дискриминационно положение.

От митниците са категорични още, че едва през март тази година от "Лукойл" са започнали да работят по изпълнение на указанията, въпреки че наредбата е в сила от м.г.

Представителите на рафинерията опитаха и да издействат спиране на делото като се позоваха на липсата на решение на петчленен състав на ВАС за утвърждаване на въпросната наредба, но съдът не прие искането. От "Лукойл" поискаха случаят им да се изпрати и в Съда на ЕС в Люксембург заради противоречие с българските закони, за което съдия Камелия Стоянова ще се произнесе допълнително.

В крайна сметка съдът прие да назначи съдебно-техническа експертиза, която ще изясни само къде в рафинерията в Бургас и на терминал "Росенец" трябва да има уреди, къде са поставени вече и къде не са, какъв е нормалният срок за монтажа им и колко струват.

За целта "Лукойл" трябва да внесе сега 6000 лева депозит за експертите, които ще изготвят заключението. Представителите на рафинерията заявиха в залата, че имат поставени датчиции, през които минават 26% от бензина и 76% от дизела за страната.

Следващото заседание в Административен съд - София е на 28 септември.