Пуснаха Евгения Банева от ареста

Специализираната прокуратура е изменила мярката за неотклонение на Евгения Банева в „Подписка“ поради сериозни здравословни причини.

Пуснаха Евгения Банева от ареста

По досъдебното производство в Специализираната прокуратура е било предоставено заключение от съдебно-медицинска експертиза, изготвено в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“. В него е било посочено, че настоящото здравословно състояние на Евгения Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага провеждане на оперативно лечение в спешен ред. 



По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение.

След като са се запознали с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаяващите прокурори незабавно са изменили определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека – „подписка“. С това се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата.

На Евгения Банева е наложена забрана да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следят изпълнението на мярката за неотклонение.

Припомняме, че Евгения Банева е привлечена в качеството на обвиняема за участие в ОПГ, данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания.