Слави Михов: Реших да се отдам на децата, те са нашето бъдеще

„Голямо удоволствие е да има деца около нас, да им предаваме позитивна енергия и ние да попиваме от тяхната“, заяви Слави Михов, собственик на лятна академия за деца „Джуниър”, която се провежда в Народното читалище „Добрич-2017“.

Слави Михов: Реших да се отдам на децата, те са нашето бъдеще

Той е завършил Международен туризъм в Софийския университет, където среща Лиляна Станева. „Тя е мой съдружник в живота и в работата“, сподели той. Освен в личен план, двамата се държат ръка за ръка и в професията.




Целта на лятната академия е децата да се забавляват, но същевременно с това и да се образоват. Основната идея е, през есента, те да се върнат на училище подготвени и с желание за придобиване на нови знания.

„Целта на академията е да не забравят, че лятото е за игри и забавления, но и време, в което може да научат нещо“, уточни Слави Михов.

Добричлията е ръководил спортна детска академия в София преди години, след което е решил да се върне в родния град, където да развива потенциала си. „На мен ми се роди идея, че в една академия може да има не само спортни, но и занимателни и образователни дейности“, посочи той и сподели, че му е отнело няколко години, за да обмисли добре концепцията си.

Като малък е посещавал различни летни училища. По думите му те са били забавни, но винаги му е липсвало нещо. Точно това го е мотивирало от София да се завърне в Добрич и да създаде академия, включваща занимания, които той иска за децата.

В лятна академия „Джуниър” организират тематични дни, за които децата имат пълната свобода да дават идеи. Само сряда и петък инициативите са еднакви, а през останалите дни всяка седмица те се различават. Четенето, обаче, е общото, което задължително правят всеки един ден.


Слави Михов коментира, че като малък не е обичал да чете, защото са го задължавали.  Затова е решил в лятната академия да мотивира децата, за да имат желание да се образоват. Всеки ден има тих час, в който те четат в библиотеката на НЧ „Добрич 2017“. Правят състезания по четене и се дават различни задачи с цел мотивация. „Например, ако ти четеш „Приключенията на Том Сойер“, ще ти дам задача да изкараш три пакости, които искаш заедно да осъществим. По този начин знам, че детето е прочело и запомнило нещо“, отбеляза Слави Михов.

Всяка сряда децата посещават басейн, където съвместно с Българския Червен кръст ги учат на безопасен контакт с водата чрез теория и практика, а всеки петък организират „Ден на село“. В него от лятната академия посещават Центъра за защита на природата и животните в Добрич.



„Обособили сме място, като градинка, за което се грижим. Ще посадим домати, краставици и ще имаме наша реколта. Отделно палим огън, без запалка и кибрит. Правим си и баркебю. Директорът на Зоопарка винаги ни разхожда и разказва за животните. Учим децата и да разпъват палатки“, обясни Слави Миков.



По думите му децата често не знаят какво е мотика или търмък. Целта е те да се докоснат до живота на село и да играят различни игри на открито.


Програмата в останалите дни, понеделник, вторник и четвъртък, е различна. Слави Михов посочи, че се консултират с децата за идеи, които да включат в програмата. „Те трябва да знаят, че ако не бъдат идейни и самоинициативни, ще им е доста по трудно в живота“, категоричен беше той.

През предстоящата седмица в понеделник за посетителите на академията е организиран Фортнайт ден. Във вторник те ще се научат да правят сапуни и амулети, предвидени са и интерактивни игри. В четвъртък децата ще заложат на спортния дух. Ще бъдат организирани отборни състезателни и щафетни игри, както и изработване на медали.

21-годишният Димитър Димитров е аниматор в лятна академия за деца „Джуниър”. „Днес правя различни плюшени играчки с децата. Те сами ги изработват, а аз помагам да ги зашием на шевна машина, която взех от баба“, каза с усмивка на лице той.

„Ако едно дете е осъзнато, знае какво иска от живота, кога е време за забавление и кога за четене, то много по-лесно би влязло в правилния път. А докато никой не помага на децата, не им дава съвети и насоки, те остават объркани и често поемат по неправилен път. Това е главната ми мотивация да се занимавам с деца“, заяви в заключение Слави Михов.