Елка Козарова: Редно е в България да влезе кръстосаното донорство

„Редно е и в България да влезе кръстосаното донорство законно“, коментира за Добрич Онлайн Елка Козарова, специалист по нефрология и управител на диализния център “Диалхелп” в Диагностично-консултативния център ІІ, който днес отбелязва две години от откриването си.

Елка Козарова: Редно е в България да влезе кръстосаното донорство

Тя беше категорична, че законовата постановка трябва да бъде абсолютно точна и да се спазва коректно при разрешаване на кръстосаното донорство у нас, за да се избегнат евентуални проблеми.


„Малко пациенти имат подходящи донори. Кръстосаното донорство ще помогне на малък процент от болните, но нека бъде въведено, за да се помогне на тези хора“, отбеляза специалистът.

В момента пациентите в диализния център “Диалхелп” са 22-ма на брой. Най-младият от тях е на 28 години, а най-възрастният на 78. Посещаващите центъра основно са от Добрич, Генерал Тошево, Каварна, Балчик и Тервел. Специалистът допълни, че през летния сезон има чужденци от Турция и Румъния, които идват на почивка и ползват услугите. В момента очакват и от Италия.

Един от пациентите е на път да спре диализата, след като бъдат направени контролни изследвания. „Благодарение на качественото лечение довеждаме до естествено възстановяване, когато е възможно“, каза Елка Козарова и уточни, че за две години имат двама трансплантирани пациенти.

„На пациентите в центъра, които чакат за бъбречна трансплантация, няма подготвени донори. В нашия център кръстосаното донорство на този етап не е приоритет. По-скоро нашите пациенти, които са добре рехабилитирани, са подходящи за прием на бъбрек от трупен донор“, коментира управителят на “Диалхелп”.

Тя посочи, че в момента в диализния център осем пациенти чакат за трансплантация. По думите й всички са в много добро състояние. Елка Козарова уточни, че понякога пациентите получават донор на втората или третата година, а други след десет. „Зависи изцяло от това какъв е донорът и съвместимостта“, каза още специалистът.

В диализния център в ДКЦ ІІ се намира единственият в страната апарат за двойно пречистване на водата. Елка Козарова беше категорична, че предимството на двойно пречистващата система е, че водата е абсолютно чиста. „Всички проби, които сме взимали за микробиологично изследване, са отрицателни с микробно число нула, което означава, че качеството е изключително високо“, подчерта тя.  

По думите й добрата апаратура, качеството на водата, материалите и консумативите повишават качеството на живот на пациентите.

„В момента всички пациенти са с нормални хемоглобини. Те се чувстват жизнени, голяма част от тях работят и добре понасят самата диализна процедура. Правим всичко възможно пациентът да се чувства като здрав, независимо че три пъти в седмицата идва на диализа“, каза в заключение специалистът по нефрология Елка Козарова.