Пламен Пантелеев: Симулаторът е вид игра, няма никакво практическо приложение

„Симулаторът е една илюзорна представа за това, което е в действителност“, заяви за Добрич Онлайн Пламен Пантелеев, собственик на автошкола.

Пламен Пантелеев: Симулаторът е вид игра, няма никакво практическо приложение

Той коментира, че е против въвеждането на симулатори при обучението на шофьорите, което се очаква да бъде прието в сряда. Предвижда се и увеличение на часовете за кормуване от 31 на 45.



Промените са на Министерството на образованието. Реалната промяна ще се случи около края на август или в началото на септември.

Собственикът на автошколата в Добрич даде пример, че чрез симулатор няма как да бъде преодолян страхът от шофиране в кандидат-водача и това може да се случи само в реална среда.

„Хората на запад говорят да се прави обучение на полигон и на ледена площадка. Как ще го постигне това симулаторът“, каза Пламен Пантелеев и допълни, че тренажорите са свързани с осигуряване на подходящо помещение, където да бъдат поставени.

„Откъде ще се закупи? Мястото, на което ще го поставиш трябва да отговоря на определени изисквания. Симулаторът не е никак елементарна работа“, посочи той.  

Според него тренажорът може да запознае бъдещите шофьори с особеностите на автомобила, но няма практическо приложение.

Той коментира и очакваните промени в броя на часовете за кормуване. Пламен Пантелеев беше категоричен, че курсът за водачи ще се оскъпи, ако увеличат часовете на 45.

„Не съм убеден, че с повишаване на часовете качеството ще се увеличи. Часовете за управление в България бяха 24, в момента са 31. Тези часове са предостатъчни за добра подготовка. Мисля, че услугата ще се оскъпи изключително много“, уточни Пантелеев. По думите му фокусът при изменението в броя на часовете за кормуване е преместен към финансовата гледна точка и не е свързан с безопасността.

Според него въвеждането на симулатори при обучение на шофьорите и увеличението на часовете за кормуване ще повишат значително цената на курсовете. 

Мотористите Миглена Александрова и Генади Генов също изразиха мнение относно промените, които се предвиждат. 

Според Миглена Александрова въвеждането на симулатор няма смисъл. Той може да бъде само като бонус към обучението на кандидат-водачите. Тя беше категорична, че реалните условия на шофиране са неизменна част от обучението на човек. 

Генади Генов подкрепя идеята. “Цената ще бъде по-висока, но подкрепям идеята, защото е свързана с  безопасността”, каза той.

Очаква се промените в шофьорските курсове да бъдат приети в сряда.