Ден на устойчивата енергия се проведе в к.к. "Албена"

Събитието привлече интереса на гости и служители на комплекса

Ден на устойчивата енергия се проведе в к.к. "Албена"

Sustainable Energy Days in Albena Resort е събитие, което "Албена" организира като част от Европейските дни на устойчивата енергия. То се проведе за първи път и премина при голям интерес от страна на гости и служители на ваканционното селище.



„Стараем се да продължим да създаваме устойчив туристически продукт, който е едновременно конкурентноспособен и не нарушава равновесието в природата и обществото“ – така зам. директорът по „Бизнес развитие“ в Албена АД инж. Димитър Станев откри събитието.

Първата част от програмата включваше четири презентации, представени от инж. Димитър Станев, Браян Пелерин – норвежки изследовател на устойчивата енергия и инициатор на проекта INVADE 2020, инж. Свилен Пиралков – системен архитект в департамент „Бизнес развитие“ в Албена АД и инж. Деница Кузева – мениджър проекти в същия отдел. Модератор на събитието беше Виктория Симеонова – ръководител „Реклама и комуникации“ в Албена АД.

В своята презентация Димитър Станев представи стратегията за устойчиво развитие, която Албена създаде и следва вече няколко години. Той разясни кои са мерките, които Албена взима за увеличаване на произведената собствена възобновяема енергия, спестяване на вода, налагане на собствени екологично отглеждани плодове, зеленчуци и месо, както и намаляване на отделяните отпадъци. Подчертан беше успехът на безплатния електрически транспорт, който прави излишни личните автомобили на туристите вътре в комплекса, което допринася за спокойствието и сигурността на пешеходците. Той представи стремежа към налагане все повече на кръгова икономика и по какъв начин компаниите от семейството на Албена се грижат за околната среда.

Вторият говорител на събитието Браян Пелерин от Норвегия представи проекта INVADE, в рамките на програмата на Европейската Комисия Хоризонт 2020, част от който е и Албена като пилотна страна. Проектът налага интелигентно използване на електрическа енергия в производството и домакинствата. Той се концентрира върху ползите от съхранителите на енергия и възможностите електрическите автомобили да допринесат за стабилността на енергийните системи в модерните електрически системи.

Третата презентация беше на инж. Свилен Пиралков. Той разказа в детайли за това как производството на битова гореща вода в Албена се извършва по интелигентен начин в зависимост от различни фактори като слънцегреене и актуалните цени на електроенергията. Албена създаде собствена система за мониторинг и управление на водните ресурси, което допринася за стабилността и надеждността на доставките. Пиралков представи хотелите в Албена, които разполагат с буфери за слънчева топлоенергия и тяхната енергийна ефективност, която достига завидни стойности.

Последната презентация беше на инж. Деница Кузева. Тя сподели повече за идеята за затворена кръгова икономика и защо тя е важна за модерното общество: преработване на отпадъци за получаване на нови качествени продукти и тяхната многократна бъдеща употреба. Механизмът, който тя представи, успешно се прилага на много места в Албена.

След презентациите гостите на събитието имаха възможност на живо да се запознаят с начина на функциониране на слънчевите батерии. Те се разходиха в био градините на Еко Агро и до биогаз електроцентралата на дъщерната компания Перпетуум Мобиле в база Момчил. За придвижването на цялата група от близо 50 ентусиасти да се запознаят отблизо с производството на зелена енергия и с био градините на Албена беше използван електрически автобус. Той е един от шатълите, осигурени безплатно за придвижване на гостите на комплекса от парковата зона до плажа. В базата на Еко Агро гостите на събитието видяха отблизо как се произвежда електрическа и топлинна енергия. Друг интересен момент от обиколката им беше срещата с отглежданите там телета от породата Black Angus, известна с високото качество и неповторимия вкус на месото. В градините на Еко Агро гостите се насладиха на вкуса на собственоръчно откъснати от дървото био череши от сортовете реджина, кордиа, лапинс, скина и кармен. След това имаха възможност да дегустират и виното Геранеа, произведено също от Еко Агро.

Събитието Sustainable Energy Week е организирано ежегодно от Европейската Комисия. В него взимат участие общини, компании, неправителствени организации и крайни клиенти, като всички са обединени от амбицията да се грижат за опазването на околната среда като използват устойчива енергия и възобновяеми източници.

Гости на събитието в "Албена" бяха както служители на комплекса, така и представители на бизнеса – всички обединени от идеята за стимулиране и усъвършенстване на политиката за устойчиво развитие, която е новаторска за България и към която ваканционно селище Албена се стреми. Организаторите обещаха това да е само началото на традиционно събитие, на което да представят напредъка си по всички екологични проекти.