Три специалности предлага училището за шампиони в Добрич на младите спортисти

Вече 35 години от СУ „Георги Стойков Раковски” в Добрич излизат както добри спортисти, така и достойни граждани.

Три специалности предлага училището за шампиони в Добрич на младите спортисти


В училището за шампиони всяка година се обучават и подготвят млади таланти в спортовете борба, хандбал, плуване, художествена гимнастика, лека атлетика, колоездене, футбол, бокс и вдигане на тежести. През тези 35 години възпитаниците на спортното училище са завоювали над 3 000 медала. 


Освен добрата спортна подготовка учениците от 5 до 12 клас получават и образование на едно много високо ниво. 

Спортът в учебното заведение винаги е бил приоритет, но учението не остава на заден план. Учебните програми са организирани така, че децата да имат отлична подготовка и в двете направления. От 8 до 10 часа се провежда занятия в класните стаи, последвани от тренировъчни занимания - от 10 до 12 часа. Младите спортисти получават оздравителен обяд, след което се връщат в класните стаи. След приключване на учебните часове отново следва тренировка в залите.

През следващата учебна година СУ „Георги Стойков Раковски” предлага на своите бъдещи възпитаници утвърдените с годините специалности „Помощник-треньор”, „Помощник-инструктор по фитнес” и  „Организатор на спортни прояви и първенства”. През времето на обучение училището за шампиони организира за своите възпитаници от 10 и 11 клас професионални курсове за бармани, сервитьори и помощник готвачи, по този начин младежите могат да си помагат финансово през ваканциите.  


Учебното заведение разполага с една отлична материална база. То е оборудвано със зала по борба, бокс, вдигане на тежести, фитнес зала, част, от която е приспособена с килим, за да могат да тренират девойките от художествената гимнастика. Младите спортисти могат да използват базите за хандбал, басейна на комплекс „Русалка”, стадионите по футбол и обновената лекоатлетическа писта на територията на град Добрич абсолютно безплатно. Училището осигурява и общежитие, храна, спортна екипировка, учебно-тренировъчни лагери и спортни стипендии.

След завършването си голям процент от зрелостниците се реализират както в спорта, в професиите - инструктор по фитнес, треньор, учител по физическо възпитание, спасител и много други, така и в системата на сигурността. Някои от тях продължават обучението си в престижни висши учебни заведения като Военноморското училище във Варна и Националната спортна академия.  Велики спортисти като Невяна Митева, Юлиян Строгов, Калин Георгиев, Пламен Паскалев, Красимир Коев, Галин Иванов, Милен Петков и Стойка Петрова са започнали своята кариера от училището за шампиони в Добрич.

Спортно училище „Георги Стойков Раковски” ще приема ученици от 5,6,7,8 и 9 клас в спортовете борба, хандбал, плуване, художествена гимнастика, лека атлетика, колоездене, футбол, бокс и вдигане на тежести. Приемните изпити ще се провеждат от 24 до 28 юни (понеделник – петък) от  9 часа.

Дати за приемните изпити:

1.Борба свободен стил – 24/25 .06. 2019 г.  в СУ „Г. Ст. Раковски”

2.Хандбал – 25/26.06.2019г. в СК „Русалка”

3.Плуване – 27/28.06.2019 г. в СК „Русалка”

4.Художествена гимнастика – 25/26.06.2019 г. в СК „Добротица”

5.Лека атлетика - 27/28.06.2019 г. в СК „Добротица”

6.Колоездене - 27/28.06.2019 г.  в СК „Изида”

7.Футбол - 26/27.06.2019 г. на Стадион „Дружба”

8.Бокс - 24/25.06. 2019 г. в СУ „Г. Ст. Раковски”

9.Вдигане на тежести - 26/27.06.2019 г. в СУ „Г. Ст. Раковски”

В деня на изпита учениците трябва да носят заявление по образец, копие на акт за раждане, застраховка, копие на ученическа книжка, медицинско свидетелство и заявление за желана професия (8 клас).