Д-р Баева: Храненето в детските заведения в Добрич е на изключително съвременно ниво

“Правилното отглеждане и развитие на децата започва от храненето“, заяви зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева в интервю за Добрич Онлайн.

Д-р Баева: Храненето в детските заведения в Добрич е на изключително съвременно ниво

Според нея храненето определя когнитивното, така нареченото познавателно, развитие на децата в живота им занапред. Родители на деца с непоносимост или алергия към определен продукт са срещали сериозен проблем преди въвеждането на алгоритъм от Община Добрич, чрез който майката сама може да внася храна в детското заведение, подходяща за режима на детето.



По думи на д-р Баева преди това много от майките не са записвали децата си на ясла или градина. Някои от тях са избирали вариант, в който ги взимат, за да ги нахранят вкъщи, след което отново са ги връщали в детското заведение. Това значително е затруднявало трудовата реализация на майките на деца с непоносимост или алергия към определен хранителен продукт.

„Първата ни стъпка беше алгоритъм за диетично хранене в детските ясли и градини. Въведохме алгоритъм, който позволява заместване в изработеното меню с ястие, което детето може да приема. Ако нямаме нужните продукти, защото всичко се купува въз основа на обществена поръчка,  майките могат да доставят храната сами в яслите и градините. Това даде възможност на много деца да започнат да посещават детските заведения“, каза зам.-кметът.

Д-р Емилия Баева беше категорична, че контролът в алгоритъма е ясен - майката, на дете с непоносимост към определен продукт, отговаря за това, което носи. След като храната влезе в детското заведение, контролът е на сестрата и директора - как ще се съхранява, за да бъде поднесена безопасно на децата със специален хранителен режим.

„Четвърта година работим по този алгоритъм и не сме имали епидемични инциденти“, заяви зам.-кметът.

„В тази връзка започнахме да преработваме менютата и да правим сезонни. Такива е имало и преди, но ние направихме малко по-различни менютата в Детската млечна кухня, детските ясли и градини. Менютата са изработвани от специалист-технолог. Съотношението между белтъци, въглехидрати и мазнини е спазено според наредбите за здравословно хранене. Много се внимава какво е количеството мляко и процентното съдържание на мазнини в него“, посочи д-р Баева.

Тя припомни, че киноа, амарант, заешко месо и пъстърва са сред новите продукти, които са включени в менюто на Детската млечна кухня, яслите и градините в Добрич.

„В новата обществена поръчка, която успяхме да финализираме, добавихме нови хранителни продукти. Вече се осигурява пилешко, телешко, свинско, заешко, пуешко и агнешко месо в детските градини. Осигуряваме няколко вида филе от риба, елда, овесени ядки, киноа, амарант и авокадо“, подчерта зам.-кметът.

В Детската млечна кухня са махнали приготвянето на храна с така наречените натурални сокове. Д-р Баева беше категорична, че те не са на 100% натурални и не се препоръчват за деца под една година. 

За децата, които имат непоносимост към лактоза са въведени купони без мляко. “Майката може да си добавя мляко, което нейното дете понася”, каза тя.

Според нея са върнали доверието в родителите към Детската млечна кухня.  Зам.-кметът коментира, че има общини, които продължават да изискват стъклени буркани, осигурени от майките, за храната от детските кухни.

„Ние храним с еднократни и специални опаковки, отговарящи на наредбата. От миналата година добавихме доставка на адрес, благодарение на партньорството ни с “Есетере”. Доставката до адрес струва само един лев над купона“, допълни д-р Емилия Баева.

„Смело мога да твърдя, че в Община Добрич храненето на децата е на изключително съвременно ниво. Така, както се изисква съгласно наредбите за здравословно хранене“, заяви в заключение зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ в Добрич.