Чрез филми участниците във фестивала “Ранно пиле” свободно разкриват своите души и мисли

Участниците в студентския филмов фестивал „Ранно пиле“ имат пълна свобода да покажат своите мисли и да разкрият душите си.

Чрез филми участниците във фестивала “Ранно пиле” свободно разкриват своите души и мисли

Това споделиха организаторите на фестивала на пресконференция в Държавния културен институт - Културен център „Двореца“ в Балчик. На нея присъстваха директорът на центъра Жени Михайлова, управителят на клона на Американската фондация за България в страна ни Алексей Христов, Станислава Коцева, координатор на фестивала “Ранно пиле” от петото до десетото му издание и Нора Ангелова, координатор от десетото издание насам.


Жени Михайлова сподели радостта от създаденото партньорство и възможността в продължение на три дни в Каменната зала на културната институция да бъдат представени над 40 филма на студенти от цял свят, спечелили награди в последните три издания на фестивала за късометражно кино „Ранно пиле“.

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле” е най-големият български форум за студентски късометражни филми и 15 години помага на младите филмови творци да достигнат до широката публика.

Фестивалът е създаден през 2005 година от Американската фондация за България – клон България като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти. Оригиналната концепция на фестивала е дело на г-н Алексей Христов, директор на Фондацията, и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на CICLET (The International Association of Film and Television Schools). Още с второто си издание фестивалът става международен.

Координаторът Нора Ангелова коментира, че през тези години са участвали над 1 300 филма от 84 държави. „Даваме възможност на хора с различен мироглед, чрез филмите си, да покажат своите идеи, след което да създадат контакт с другите участници“, сподели тя.

Една от тенденциите е напълно случайно участниците да представят в своите филми близки теми, но по различен начин. През годините те са избирали теми, свързани с домашното насилие, мигрантската вълна и приемането на различните хора. По наблюдения на организаторите участници от различни континенти представят болезнените теми на съвремието, в което живеем. Станислава Коцева коментира за предимството, че студентите имат възможността напълно свободно да изразят своите мисли и изцяло да разкрият душите си в късометражните филми.

Станислава Коцева е създател и на сдружение “Ранно пиле” за кино и театър. Сдружението се ражда като естествено продължение на фестивала. Освен това към дейностите му са включени визуални и изобразителни изкуства, както и други, с които могат да бъдат подкрепени младите таланти на България.

Алексей Христов подчерта, че има голям интерес от страна на румънците, които се включват в “Ранно пиле”. Той посочи, че през годините най-много румънци са печелили фестивала. Всяка година председател на журито е студентът, спечелил голямата награда от предходното издание на фестивала.

От днес до 15 август ще бъде открита платформа, в която желаещите студенти могат да кандидатстват за новото издание на фестивала "Ранно пиле" като изпратят своя филм. Участието е безплатно, след което ще бъде направена селекция и най-добрите кандидати ще бъдат включени в конкурсната програма.

Всяка година кандидатстват около 1 300 участници от различни точки на света, а в селекцията влизат от 80 до около 120 студенти.