Представят новата книга на краеведа Иван Жечев „Дълг към род и Родина“

През 2019 година Иван Жечев – хореограф, родоизследовател и краевед, чества своята 80-годишнина и 65 години творческа дейност.

Представят новата книга на краеведа Иван Жечев „Дълг към род и Родина“

През тази година излезе и новата му книга „Дълг към род и Родина“. На 18 юни от 17.30 ч. в Младежкия център в Добрич Мариела Бончева – редактор на книгата, ще направи официално й представяне.



Това е „юбилейна книга, събрала в едно спомени, очерци, публикации, отзиви, благодарствени писма към автора, тя представя пред нас един истински българин, милеещ за своята Родина“ пише в предговора Мариела Бончева.

Иван Жечев Костадинов е роден на 1 януари 1939 г. в с. Ръмник, Румъния. След сключване на Крайовския договор на 7 септември 1940 г. родителите му се заселват в с. Тянево, Добричко. От 1963 г. до 1974 г. Иван Жечев е танцьор в Ансамбъл „Добруджа“ в Добрич. Има значителен принос за развитието на танцовата самодейност в с. Тянево, Добричка община. Там той много години е танцьор и хореограф на любителския танцов състав. Бил е дългогодишен председател на Народно читалище „Васил Левски“ в Тянево, както и кметски наместник. Автор е на ретроспективните фотоизложби „Памет за нашите предци“, „Ваятели на добруджанския народен танц“, Чешмите на Добруджа“. На 20 август 2008 г. в бащината му къща в с. Тянево е открита музейната сбирка „Под бащината стряха“. Автор е на книгите „Моите житейски пътеки“ (2009), „Елате и вижте“ (2014), „Дълг към род и Родина“ (2019). Носител е на званията „Заслужил краевед“ (2008) и „Заслужил родоизследовател и краевед“ (2010).

Вечерта, посветена на Иван Жечев, се осъществява със съдействието на Община град Добрич.