В зала, украсена с бели лястовици премина състезанието „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ в Добрич

Мероприятието е било част от националната програма „Работа на полицията в училищата“

В зала, украсена с бели лястовици премина състезанието „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ в Добрич

Състезанието „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ се е провело в Общинския младежки център  „Захари Стоянов", организирано от Областната дирекция на МВР в Добрич.



40 деца от четвърти, пети и шести клас от училища в областта са се включили в инициативата. Те са били от добричките учебни заведения „Стефан Караджа“, „Св. Климент Охридски“, „Димитър Талев“, СУ „Йордан Йовков“ в Тервел, СУ „Стефан Караджа“ в Каварна, ОУ „Антим I“ в Балчик и ОУ  „Стефан Караджа“ в с. Житница, общ. Добричка.

Лого на мероприятието е бил един от символите на Добруджа – бялата лястовица. Залата е била украсена с 40 бели лястовици, колкото броят на участниците.  


В продължение на два часа учениците са демонстрирали умения и знания в седем състезателни игри – „Тематична кръстословица“, „Подреждане на пъзели“ (пътни знаци), „Игрословица – Непознат“, „Безопасните места“, „Полицаят – моят приятел“, „Открий думите в текста!“, „Дай определение на думата!“.

Те са получавали помощ от полицейски инспектори, както и от такива в Детската педагогическа стая.

Със съдействието на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при общините Добрич, Добричка, Балчик, Каварна и Тервел са били осигурени индивидуални награди за всяко дете – образователни игри, тениски с логото на мероприятието, грамоти за всеки участник и за отборите, спечелили първо, второ и трето място. От Главната дирекция „Национална полиция“ също са се включили в осигуряването на награди за първите три места, грамоти за всяко училище и награди за децата от публиката.


На мероприятието са присъствали областният управител Красимир Кирилов, заместникът му Красимир Николов,  директорът на  ОД МВР – Добрич – старши комисар Н. Панчев, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Ив. Иванов, зам.кметът по „Хуманитарни дейности“ при Община Добрич д-р Емилия Баева, началникът на Регионалното управление на образованието Жоро Тошков и секретари на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Състезанието е било в заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училищата“, по която инспектори от Детската педагогическа стая в областта работят от 2001 година. Мероприятието популяризира превантивната работа на полицейските служители в училищата.

Целта е в децата да бъдат изградени модели за гражданско поведение, а получените знания да предадат на своите приятели и съученици.