Младите на Добрич ще подадат своя глас за Европа

В навечерието на изборите за Европейски парламент ви срещаме с две 19-годишни момичета, които твърдо са решили да дадат своя вот утре.

Младите на Добрич ще подадат своя глас за Европа

Дванадесетокласничките от ЧПГТП „Райко Цончев” Стефани Маринова и Полина Петрова ще гласуват за първи път. Те вече са направили категоричния си избор кого да подкрепят на предстоящите евроизбори и се надяват искрено той да спази своите предизборни обещания. 



„Тази година навърших 19 години и съм много щастлива, че за първи път ще имам възможността да участвам в евроизборите. Това са първите избори изобщо, в които ще участвам, но от много малка винаги съм искала да дойде този момент, в който аз да вляза, да мога да попълня бюлетината и да избера партията, която аз искам да спечели изборите”, сподели Стефани Маринова. 

Полина Петрова от своя страна заяви, че иска да гласува, защото желае да допринесе с нещо, макар и малко, за своята родина. „Смятам, че при условие, че имаме възможността да изкажем мнението си, ние не трябва да мълчим”, убедена е абитуриентката. 

И двете момичета вече са избрали кандидатът за евродепутат, когото да подкрепят. Те споделиха, че са се информирали за идеите на различните партии от социалните мрежи, както и от новините. „В последно време наблюдавам, че все повече партии използват т.н. спонсориране на постове във фейсбук и така много по-лесно достигат до масата техните идеи и възгледикакво искат да променят в България. По този начин и аз достигнах и до човека, който искам да представлява България в Европейския парламент. Идеите, които той има ми се нравят до голяма степен, защото смятам, че по този начин България ще има голям успех”, заяви Стефани Маринова. Тя сподели, че сред идеите на партията, на която тя симпатизира най-много й харесва тази за справедливостта в страната. „Не може един човек цял живот да не работи и да очаква да получава пари от държавата просто за съществуването си. Аз смятам, че един човек, за да получава било то детски надбавки или помощи, той трябва да има някакво образование.  За мен е недопустимо лица, които не са завършили 12 клас да получават премии от държавата повече, отколкото нашите родители. Точно това търся и смятам, че го намерих в една от партиите, надявам се техните думи да са истински и това, което казват след време да отговаря на действията им”, каза тя. 

Според Полина в страната ни трябва  да настъпят коренни промени. Тя сподели, че промяната трябва да започне с подобряване на икономиката на страната и образованието. „Искам по някакъв начин да се накарат учениците и бъдещите студенти да останат тук, защото смятам, че има какво да ни се даде и според мен специално за предмети и специалности, които искаме да изучаваме, тук могат да ни дадат много по-добро образование, отколкото в чужбина”, каза тя. 

Според Стефани един от големите проблеми, с които се сблъскват младите днес е това, че има прекалено много университети, което според нея влияе и на образованието им. „На крачка от моя ученически път мога да потвърдя това, защото се сблъсквам с едни статистики, в които видях колко много университети има в нашата страна и всъщност невинаги продуктът, който излиза от тези университети е толкова добър.  Според мен трябва да се редуцират висшите учебни заведения, за да могат гражданите да излязат с много по-добро образование, което ще им осигури след време и доста по-високи заплати”, заяви тя. Стефани е избрала да учи в чужбина, но възнамерява да се върне в България и да приложи наученото, за да допринесе за развитието на родината си.

И двете абитуриентки са убедени, че промяната към по-добро в страната ни предстои, но разбира се имат леки опасения, че кандидатите за евродепутати, които смятат да подкрепят, могат да ги разочароват. Те изразиха надеждите си, че няма да загубят доверие в избраните от тях политици.