Добивът на шистов газ ще ни отрови

Технологията за проучване и добив на шистов газ е изключително опасна и заради това е забранена в много страни. Ако американската компания „Шеврон” започне проучване у нас, ще отрови водата за цялата страна, алармираха няколко неправителствени организации.

Добивът на шистов газ ще ни отрови
Няколко неправителствените организации вече скочиха срещу решението на правителство да даде зелена светлина на  американската фирма "Шеврон" да търси шистов газ в България, а към тях се присъедини и коалиция „България, свободна от ГМО”.

Правителството реши през юни компанията да проучи възможностите за добив на шистов газ в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Министърът на икономиката Трайко Трайков многократно увери, че няма никаква опасност за околната среда, дори и проучването да става без екооценка.

Не така смятат еколозите от коалиция „България, свободна от ГМО”. Според тях технологията е изключително опасна и ако „Шеврон” започне работа, ще замърси водата на Добруджа, а оттам и на цялата страна.

Най-плодородните земи са под голям риск и са на път да бъдат тотално отровени заради добива на шистов газ, алармира Мариана Христова от организацията.

Тя припомни, че заради рисковете Франция, Великобритания, щатът Ню Йорк в САЩ са забранили  търсенето на шистов газ. Англичаните стигнаха до тази мярка, след като проучването доведе до леки земетресения. За такъв гъсто населен регион като нашия това е напълно неподходящо, коментира Христова.

Заради изливане на 18 милиарда галона токсична вода в амазонските гори, довело до отравяне на хиляди хора, загуба на посеви и домашни животни и огромни щети върху дивата природа, на 15 февруари тази година съдът в Еквадор наложи санкция в размер на 8,6 милиарда долара на Шеврон за нанесените щети.