Добивът на шистов газ ще ни отрови

Добивът на шистов газ ще ни отрови
Технологията за проучване и добив на шистов газ е изключително опасна и заради това е забранена в много страни. Ако американската компания „Шеврон” започне проучване у нас, ще отрови водата за цялата страна, алармираха няколко неправителствени организации.

Няколко неправителствените организации вече скочиха срещу решението на правителство да даде зелена светлина на  американската фирма "Шеврон" да търси шистов газ в България, а към тях се присъедини и коалиция „България, свободна от ГМО”.

Правителството реши през юни компанията да проучи възможностите за добив на шистов газ в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Министърът на икономиката Трайко Трайков многократно увери, че няма никаква опасност за околната среда, дори и проучването да става без екооценка.

Не така смятат еколозите от коалиция „България, свободна от ГМО”. Според тях технологията е изключително опасна и ако „Шеврон” започне работа, ще замърси водата на Добруджа, а оттам и на цялата страна.

Най-плодородните земи са под голям риск и са на път да бъдат тотално отровени заради добива на шистов газ, алармира Мариана Христова от организацията.

Тя припомни, че заради рисковете Франция, Великобритания, щатът Ню Йорк в САЩ са забранили  търсенето на шистов газ. Англичаните стигнаха до тази мярка, след като проучването доведе до леки земетресения. За такъв гъсто населен регион като нашия това е напълно неподходящо, коментира Христова.

Заради изливане на 18 милиарда галона токсична вода в амазонските гори, довело до отравяне на хиляди хора, загуба на посеви и домашни животни и огромни щети върху дивата природа, на 15 февруари тази година съдът в Еквадор наложи санкция в размер на 8,6 милиарда долара на Шеврон за нанесените щети.

Източник: bNews
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+