100-годишен юбилей отпразнува дядо Никола Вълчанов от село Спасово

На 21 май Никола Петров Вълчанов от село Спасово е отпразнувал своя 100-годишен юбилей, съобщиха от Община Генерал Тошево.

100-годишен юбилей отпразнува дядо Никола Вълчанов от село Спасово

С роднини, приятели и настроение той е отбелязал празникa. Никола Вълчев е поздравил всеки един от присъстващите, движейки се с помощта само на бастун.



Специален гост на събитието е бил и кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който е подарил на рожденика цвете, кошница със сладки и плодове, статуетка на орел, скромна парична сума и поздравителна картичка. 

По време на тържеството дядо Никола е изумил присъстващите със своята памет, след като изрецитирал няколко хумористични стихотворения. 

“Дядо Никола има апетит като на тийнейджър, пийва си по малко ракия всеки ден, обича и биричката. Има проблем единствено със слуха и казва, че се чувства много добре. А, многобройните гости, които го уважиха, му обещаха, че ще присъстват с още повече подаръци и на 111-годишния му рожден ден”, посочват от Община Генерал Тошево.

Никола Вълчанов е роден на 21.05.1919 г. в село Александър Стамболийски. Произхожда от земеделско семейство, отглеждало животни – овце, свине, крави и волове. Учил е в румънско училище в селото до четвърти клас. На 13 години отива да учи занаят в Кара Юмер (Негру Вода) – като сарач. Шие амуниции за животни от Негру Вода, отива в Мангалия и една година работи там като сарач. Връщайки се от Мангалия, идва в село Спасово при Георги Попов и пак работи като сарач. 

На 20 години учи занаят във Варна за хлебар, след което две години е в казарма в град Добрич, където също упражнява професията Хлебар. След казармата се завръща в Александър Стамболийски и отново практикува тази професия. По време на Втората световна война е мобилизиран във Виница (Варна). 

Жени се през 1942 г. за Станка Иванова, която от 2003 г. е покойница. Има две дъщери, четирима внуци и трима правнуци. През 1969 г. идва със семейството си в село Спасово и също продължава да работи като Хлебар. По-късно започва работа като млекар във Втора бригада и така до пенсионирането си.