Фолклорен танцов клуб “7/8” от Добрич се завърна с най-голямата награда от национален фестивал

С наградата на кмета на Община Разград се завърнаха танцьори от Фолклорния танцов клуб “7/8”, съобщи за Добрич Онлайн ръководителят Галина Костова.

Фолклорен танцов клуб “7/8” от Добрич се завърна с най-голямата награда от национален фестивал

Националният фолклорен фестивал “Капанска китка” се е състоял на 18 май, събота. В него са участвали 15 танцьори от добричкия клуб. 


Надпреварата, в която сили са мерили общо 15 клуба, е преминала в два етапа.  В първия участниците са танцували хоро, характерно за техния край. От Фолклорния танцов клуб “7/8” са представили популярните добруджански танци Ръка и Сборенка, както и хоро Батута от северняшка област.

По думите на Галина Костова в тазгодишното издание е бил направен експеримент. За втората част на състезанието е било необходимо участниците да подготвят три хора в три различни размера. Танцьорите са теглили жребий при излизането им на сцената, за да разберат кое хоро ще трябва представят. “Клуб “7/8” изтегли размер ⅞”, допълни Галина Костова. 

Във втория кръг на “Капанска китка” от добричкия клуб са представили Четворно хоро. 

“Накрая журито ни връчи най-големият приз на фестивала, за което сме много доволни и благодарни на нашите танцьори. Те отново завладяха сцената с тяхното изпълнение. Показаха това, на което ги учим - да поддържаме искрата и да им преподаваме чист български фолклор”,  каза ръководителят Галина Костова.

Фолклорен танцов клуб “7/8” през септември ще вземе участие на Международен фестивал в Гърция.