Девойките на Германия спечелиха европейската титла в Албена след дузпи

Бундеститъм преодоля на финала връстничките си от Холандия след 1:1 в редовното време

Девойките на Германия спечелиха европейската титла в Албена след дузпи

В КК Албена бе сложена точка на европейското първенство по футбол за девойки до 17 години. До титлата достигна отборът на Германия, който преодоля след изпълнение на дузпи достойните си опонентки от Холандия след 1:1 в редовното време и 3:2 при ударите от бялата точка. Малко над 2000 зрители по трибуните в курорта станаха свидетели на тактически грамотна и дисциплинирана игра от двата състава.



Шансът да открият първи резултата бе на страната на Бундестимът. Това стана в 19-ата мин., в която топката се задържа продължително в нак. поле на „оранжевите“. Последваха серия от удари към вратата, след което Софи Вейдуаер намери пролука между купа от играчи и опъна мрежата за 1:0. Отговорът на холандките бе повече от мълниеносен. В ответната атака голмайсторката на „лалетата“ Никита Тромп се освободи от персоналния си пазач и с техничен шут не остави шансове на немската вратарка за 1:1. До края на двубоя играта вървеше на приливи и отливи, като двете единайсеторки имаха своите възможности да покачат. Наред с умората, в заключителните минути от треньорските щабове решиха да не рискуват излишно и според регламента, новият шампион  на Европа във възрастта трябваше да бъде определен след изпълнение на 11-метрови нак. удари.

При дузпите напрежението достигна до връхната си точка, като първите четири изпълнителки бяха точни от бялата точка. След това обаче двете вратарки проявиха хладнокръвие и направиха майсторски спасявания, за да може равният резултат да се запази след петте дузпи за отбор. Последва пропуск за Холандия, след което една от най-добрите състезателки на терена в този мач – Мике Шийман с безкомпромисен удар под гредата донесе успеха за своя отбор и отприщи радостта в немските редици. На срещуположният полюс бяха холанките, коите не скриха разочарованието и не сдържаха сълзите си от пропуснатата възможност да се изкачат за първи път на европейския връх.

За Германия титлата е седма подред, с което се нарежда на първо място в класацията по брой спечелени първи места при девойките до 17 години на Стария континент. Наградата за голмайстор на турнира с 6 попадения, реализирани по терените на Добричка област, отиде при Никита Тромп от Холандия. Тя получи приза от президентът на БФС Борислав Михайлов, който връчи медали на финалистките и купата за първото място на победителките.