Тошко Керанов: Вярвам в доброто, човека и успехите

ОУ „Н. Й. Вапцаров“ отбелязва 65-годишнина от създаването на училището

Тошко Керанов: Вярвам в доброто, човека и успехите

Педагогическият път на Тошко Керанов е започнал в село Зърнево. В Добрич е дошъл през 1995 година, когато е станал директор на бившето основно училище „Бачо Киро”. По думите му тогава там са се обучавали около 530 деца. „18 от тях бяха от малцинствата. От 2002 година започна постепенната сегрегация на училището и така до 2013, когато го закриха. 17 години бях директор на това училище“, каза той.


От шест години Тошко Керанов е директор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Той коментира, че независимо от трудностите чувства удовлетворение. „Удовлетворен съм, защото мога и има какво още да дам на тези учениците и учителите“, сподели директорът.

Тошко Керанов посочи, че учебно-възпитателния процес към момента е успешен. По думите му по-голяма част от учениците се отнасят с уважение към учителите и изучаваните предмети.

„При нас успехите се постигат много трудно. Причините са обясними - работим с деца от етническите малцинства.  Учителите, с които имам честта да работя,  са с възрожденски дух и всеотдайни в своята работа. Така постигаме резултатите“, уточни директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“.

Той допълни, че все още в училището не са постигнали пълна интеграция. “Ако то не беше сегрегирано и имаше 70% българи, нещата щяха да стоят по съвсем различен начин“, заяви Керанов. Директорът коментира, че процесът на интеграция е бавен и труден, но няма да се откаже. Една от практиките е завършващите седми клас да бъдат убеждавани да продължат своето образование. Тошко Керанов сподели за наблюденията, които показват, че около 97% продължават да учат по-нататък. 

Според него друг от проблемите е движението на родителите към Западна Европа.

„Притиснати от социални причини по всяко време на годината заминават. Някои от тях се връщат, след което отново заминават. Това не е в полза на децата. Даваме документи, че децата отиват в чужбина и там трябва да продължат своето образование, но голяма част от тях не го правят. Връщайки се в България, те изостават. Получава се хаос, това не е добре за децата, но те нямат вина“, коментира директорът на учебното заведение.

От 13 до 17 май ОУ „Н. Й. Вапцаров“ отбелязва 65-годишнина от създаването на училището. Седмицата е празнична и ще премине под надслов “Юбилейна Вапцарова седмица”.


На 13 май ученици са преписвали стихотворения на Никола Вапцаров. Най-красиво написаните от тях са подредили във фоайето на учебното заведение. Повечето от учениците са избрали да препишат стихотворението “Вяра”.



Днес ученици от пети, шести и седми клас проведоха Ден на математиката, подготвен от преподавателя Станка Димова. Със забавление те решаваха задачи чрез математически фокуси. 



На учениците беше представена и чашата на справедливостта на Питагор, която предизвика голям интерес.



На 15 май е предвиден спортен ден. В Спортния комплекс “Русалка” училищният отбор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ ще се срещне с Хандбалния клуб “Добруджа” в 10 часа. За следващия ден, четвъртък, е организиран Ден на българския език.

На 17 май е кулминацията на събитията, когато във физкултурния салон на училището ще се проведе тържествен концерт. Учениците ще рецитират и танцуват, за да допринесат за празничното настроение. Освен това подготвят драматизация на приказка. В програмата на концерта участие ще вземат и възпитаници на училището в село Победа „Добри Войников“ и Фолклорния ансамбъл „Златна Добруджа”, с художествен ръководител Коста Георгиев.

Както Добрич Онлайн писа за подготовката на 65-годишнината си от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ бяха включили и ремонтни дейности. Боядисали са фоайетата, коридорите и няколко класни стаи, както и западната и източната част на фасадата на училището.

В част от двора на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ са премахнали старата телена ограда с размер около 50 метра, а на нейно място са поставили нова. Останалата част от оградата на двора е изцяло боядисана. Подменили са и 100 квадратни метра от покривната конструкция.



Освен това са направили ограждения на външната физкултурна площадка, за да не излизат топките извън двора, когато учениците спортуват.

Припомняме, че дейностите по обновяването са реализирали със средства на училището от преходния остатък от миналата учебна година, който възлиза на около 23 000 лева.

Тошко Керанов сподели, че за шестте години, в които е директор, от училището са кандидатствали и работили по различни европейски проекти и национални програми.

Той допълни, че е горд с преподавателя по Физическо възпитание и спорт - Георги Минков. „Той е не само учител, а й треньор по хандбал. Бил е национален треньор по хандбал на девойки до 20-годишна възраст. Участвал е на Световно първенство по хандбал във Франция, където печели второ място”, коментира директорът. Благодарение на Георги Минков ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ тренират хандбал и постигат добри резултати.

Тази година са спечелили трето място по хандбал на Общинското училищно първенство и четвърто на турнир в град “Кубрат”. Тогава училището е получило и статуетка за най-добър хандбалист, който е възпитаник на ОУ „Н. Й. Вапцаров“.