Художествената галерия в Добрич ще очаква своите посетители до късно вечерта в Нощта на музеите

Тази година Eвропейската нощ на музеите, която се провежда за 15-ти път, съвпада с Международния ден на музеите.

Художествената галерия в Добрич ще очаква своите посетители до късно вечерта в Нощта на музеите

В събота, до късно вечерта, залите на Галерията в Добрич ще бъдат осветени и ще очакват посетители.



Жителите и гостите на град Добрич ще могат да  разгледат постоянните експозиции в галерията – „Живопис – 60 те – 90-те години на 20 век“, „Златото на Добруджа“, „Художници от Добрич“, „Скулптура“, „Хартията“ и „Графика“; да посетят временните изложби: „ Японска гравюра VIII – ХIХ век“,  на учениците от ЕГ „Гео Милев“ и на Училището за креативно мислене.

Деца и родители могат да участват в образователната игра  на „Работилница за въображение“ с интерактивната инсталация „Влез в картината“, като си направят снимка за спомен.

Акцент в Нощта на музеите е изложбата „От А до Я“, с която гостува Международното триенале на сценичния плакат – София.  Тя ще се открие  в  18.00 ч. Колекцията включва 30 плаката по един за всяка българска буква.

През 1995 г. международното триенале на сценичния плакат получи своето първо дарение  - серията „Латинската азбука”, дело  на 12 световно известни графици от три континента, обединени в легендарното за съвременната визуална култура и графичен дизайн - студио „Пентаграм”. Организаторите на триеналето в София, провокирани от безценния подарък, който получиха от един от членовете на „Пентаграм” – Пола Шер в Ню Йорк, създадоха серията „От А до Я”.

За колекцията: Серията включва 30 плаката – по един за всяка българска буква. Техните автори - художниците: Божидар Икономов (1943 – 2016), проф. Божидар Йонов, Георги Липовански, проф. Людмил Чехларов, и сериозно, и с чувство за хумор повдигнат противоречивите въпроси за „побългаряването” на латинските знаци, за неграмотното им внедряване в компютърното ни всекидневие, но най-вече визуализират идеята за неизчерпаемата образност и превъплъщения на БУКВАТА.

Днес, 24 години по-късно , колекцията е показвана в десетки изложби по целия свят, включително и под формата на акция в открита градска среда.

Може да се включите във всички тези прояви от 16.00 ч. до 23.00 ч. на 18 май.