Онлайн център в подкрепа на жертвите на дискриминация

В приятелска атмосфера протече организираната днес кръгла маса в Пресцентъра на Областна управа град Добрич. Инициираното от сдружение „Кубера“ събитие, в рамките на неговият проект „Онлайн център за независима помощ на жертви на дискриминация“, чийто медиен партньор е Добрич Онлайн, бе подкрепено от присъствието на представители на различните държавни институции в града.

Онлайн център в подкрепа на жертвите на дискриминация

Освен създателите на сдружението и проекта г-жа Сениха Рюстем /председател на сдружението/ и г-жа Есен Фикри /доброволец-ръководител на проекта, член на КЗД/ в кръглата маса за представяне на проекта участие взеха и зам. обл. упр. д-р Ганова, зам. кмет.  г-жа Койчева, представители на КЗД гр. Добрич, ОД на МВР гр. Добрич, както и доброволци включили се в работата по реализирането на проекта. Всички те, в рамките на няколко часа, ентусиазирано се опитаха да дефинират дискриминацията, враждебното слово и техните последици. Като основен извод извлечен от тази дискусия, се оказа заложената у всеки човек способност да интерпретира чутото, видяното, прочетеното и дори изказаното лично от него по начин, който той самият предпочита в даденият момент.


 

В рамките на проекта „Онлайн център за независима помощ на жертви на дискриминация“, работещите доброволци - юристи и психолози – ще консултират онлайн или в лична среща, ще предоставят безплатни услуги в подкрепа на лицата, считащи се дискриминирани  по някакъв начин. Проектът ще бъде реализиран в рамките на 6 месеца, като неговите инициатори се надяват той да продължи да работи и след това, предвид факта, че на страницата на Онлайн центъра вече има постъпили запитвания. Чрез сигнали на граждани и организации, отправени до онлайн центъра, ще бъдат подбрани два от случаите, за които сдружението ще заведе pro bono (безплатно и в публичен интерес) дела пред съда по реда на Закона за защита от дискриминация и ще осъществява процесуално представителство на лицата, считащи се за жертви на дискриминация. Посетителите на сайта ще имат възможност да гласуват кой от сигнализираните от гражданите случаи да бъде отнесен в съда. 

 

Интернет адресът на центъра  е www.antidiscriminationhelpcenter.eu и там достъпна за всички е формата за онлайн консултации, формата за подаване на сигнал и разбира се форма за включване, като доброволец в проекта. Полезна информация по отношение на това какво е дискриминация, враждебно слово и самият проект е на разположение на интернет страницата на центъра.

 

„...Екип от доброволци предстои да започне мониторинг на интернет сайтове и издания за употреба на враждебното слово, включително и в коментари на външните потребители. По този начин се цели предизвикването на реакция у издателите и администратора на съответния сайт, за да преустановят ненавистта и омразата, които се сеят и изразяват в кибер пространството...“, сподели г-жа Рюстем презентирайки високите цели, които са си поставили всички участници в инициативата.

 

С пожелание за успех и препоръка да помислим дали не бихме могли да заменим някой от наложените вече в речта ни думи, изрази и определения с по-малко дискриминационни и по-скоро неутрално звучащи, завърши срещата организирана от сдружение „Кубера“.