След 35 години кукленият спектакъл „Момче и вятър” - отново на сцената на ДКТ „Дора Габе”

Поредната премиера за сезона на Държавен куклен театър „Дора Габе” е пиесата „Момче и вятър” по българската народна приказка.

След 35 години кукленият спектакъл „Момче и вятър” - отново на сцената на ДКТ „Дора Габе”

Този интересен и завладяващ куклен спектакъл показва на децата, че не трябва да се отказват да търсят своето, да се борят за справедливост и да извървят пътя към истината. В пиесата е преплетена философията, че важен е самият път, а не крайната цел. 


Представлението се играе за първи път от 35 години насам на сцената на кукления театър в Добрич.  Режисьор и сценограф е Леонард Капон, участват актьорите Мира Демирева, Мила Боянова и Румен Куртев. Куклите и част от сценографията са дело на Елисавета Качулева и Димитър Митев. 

„Избягах от тежката народност на облеклото, бутафорията и подробностите на декора и куклите, които трябва непременно да са чисто народни”, каза режисьорът Леонард Капон.  Той сподели, че музиката е фолклорна, но е само на перкусии и звучи много съвременно, въпреки че изцяло е в стилистиката на популярни мелодии от фолклора. „Това прави  пиесата много близка до сегашното време, а и самите кукли като изображения имат много анимационен вид, въпреки че не бягат от представата за народното във визията си”, допълни Капон. 

Премиерата на спектакъла „Момче и вятър” ще се състои на 22 април (понеделник), от 18 часа в ДКТ „Дора Габе”.