Млад мъж от Добричко, шофирал дрогиран в Германия, ще плати глоба от 1 750 евро

Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция от 1750 евро, наложена в Германия на мъж от село Ловчанци за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата.

Млад мъж от Добричко, шофирал дрогиран в Германия, ще плати глоба от 1 750 евро

Българският гражданин е бил глобен за това, че на 18 март 2017г., е управлявал лек автомобил с добричка регистрация след употреба на наркотични вещества. 23 - годишният мъж е пътувал по автомагистрала, движейки се в посока град Касел, въпреки че не е бил в състояние да управлява моторно превозно средство, става ясно от документите изпратени до Окръжния съд. Цялото тяло на мъжа треперело, зениците му били разширени, той не можел да стои спокойно, да се концентрира и да артикулира добре. Взета му била кръвна проба, която потвърдила употребата на упойващи вещества.



Решението за налагане на финансовата санкция е издадено от съдебен орган на Германия и е влязло в сила на 14 април 2018 година. Със същия съдебен акт била отнета шофьорската книжка на българския гражданин и постановена забрана да му се издава ново свидетелство за управление за срок от 10 месеца. Разпоредено било той да плати и направените по делото разноски в размер на 833.85 евро.

Производството в Окръжния съд в Добрич беше образувано въз основа на изпратено от германските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 5053.57 лева, равностойни на 2583.85 евро - глобата от 1750 евро и съдебните разноски от 833.85 евро.

В съдебната зала българският гражданин заяви, че знае за наложената му в Германия глоба и изрази съгласие да плати дължимата сума.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.