Световноизвестният пианист Иван Янъков с концерт в Добрич

Директно от Хонгконг с концерт в Добрич ще се представи световноизвестният пианист Иван Янъков.

Световноизвестният пианист Иван Янъков с концерт в Добрич

Изявата му пред добричка публика ще бъде на 17 април от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“, съобщиха от Община Добрич. Билети могат да бъдат закупени на входа на Концертна зала „Добрич“ и преди самия концерт в Огледалната зала.


Възможността добричка публика да чуе на живо един от съоснователите на проекта Четиримата Пианисти е предоставена от Община град Добрич. В няколко поредни концерта, Янъков, заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши взривяват публиката на Зала 1 на НДК. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall е разпродаден месеци предварително. Осъществяват турнета и концерти и в други части на Европа и Азия.

През сезона 2018 - 2019 г. Иван Янъков има дебют в Австралия с рецитали в Сидни и Мелбърн, както и изяви в Япония, Китай, Хонгконг, Турция и в над 10 европейски държави. Пианист и диригент, той изнася концерти в над 30 страни в Европа, Азия и Северна Америка. Свири като солист на редица  оркестри и има изяви в множество големи концертни зали.

През 2001 г. като победител на конкурса Artists International Series е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната Carnegie Hall, Ню-Йорк. През последните две години, пианистът редовно свири пред многохилядна публика и в редица концертни зали в Китай. Свирил е камерна музика с членове на Лондонската филхармония.  Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи в Ню-Йорк, където получава висша и магистърска степени в Mannes College of Music. Специализира и като пълен стипендиант в световноизвестната Accademia Chigiana в Сиена, Италия. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна. Иван Янъков прави диригентския си дебют през 2010 г. с Чешкия Национален Симфоничен оркестър. В Лондон той основава и дирижира камерния оркестър London Chamber Players. Следват диригентски изяви в Европа, включително Мадрид, Москва и Лондон.  Като пианист редовно има записи и концерти на живо, по телевизионни и радио канали на три континента, сред които три концерта на живо от Музея за Изящни Изкуства в Лос Анджелис.

През 2016 г. записва в Италия и издава нов албум с три сонати на Бетовен. През последните 6 месеца пианистът е издал още два самостоятелни албума с музика на Шопен и Лист. Всички албуми са записани в залата на световноизвестните Fazioli Pianoforti в Италия.  В България е бил солист на редица оркестри, сред които Софийска Филхармония, Софийски Солисти и оркестъра на Classic FM. Има участия в Европейския Музикален Фестивал, Новогодишен Музикален Фестивал, Салона на Изкуствата в НДК, дните “Недялка Симеонова”, многокократно в “Аполония”, както и на “Варненско Лято”. През 2005 г. по покана на Френската национална културно-образователна фондация изнася рецитали в Париж в чест на пианиста Алексис Вайсенберг.  Иван Янъков е често канен да води майсторски класове из Европа и Азия, последно в Консерваторията на Бирмингам. Член е на жури на редица международни конкурси, сред които “Ернест Блох” в Лондон. Съосновател и музикален директор е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, САЩ.