Преди 58 г. Юрий Гагарин пръв обиколи Земята с космически кораб

Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7 нa 12 април през 1961 год., а първите му думи в открития Космос са били „Поехали!“

Преди 58 г. Юрий Гагарин пръв обиколи Земята с космически кораб

Той е съветски офицер, полковник, военен пилот и летец-космонавт и първият човек в историята на човечеството, който лети в Космоса.


На 3 март през 1960 г. Юрий Гагарин е зачислен в групата на космонавтите, пише blitz. Още на 11 март започва тренировки. Ръководител на космическата програма е Сергей Корольов. Отначало групата е от 20 млади летци. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма, различна от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение именно той да бъде първият космонавт.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали !“ Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток 1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След два дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет му е дадено званието Герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

Юрий Гагарин загива по време на тренировъчен полет с изтребител самолет МиГ-15 УТИ заедно с инструктора си полковник Серьогин na 27 март 1968 година в 10:31 сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахта им е погребана в стените на Кремъл на Червения площад.