Задържаха под стража 66-годишен мъж, разследван за изнасилване на собственото си внуче

Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Окръжен съд - Добрич на 66-годишния Й.И., разследван за изнасилване, станало на 31 март т. г. в Добрич. Жертва на посегателството е 5-годишно момиче.

Задържаха под стража 66-годишен мъж, разследван за изнасилване на собственото си внуче

Разследването на случая е започнало след постъпил сигнал от кабинет на Спешно отделение в добричката болница, където детето било заведено на преглед от свои близки. На следващия ден като обвиняем по образуваното досъдебното производство на Първо РУ на МВР е бил привлечен 66-годишният, който е дядо на пострадалото дете.


Окръжният съд прецени, че от събраните на този етап доказателства може да се направи извод, че към момента е налице обосновано подозрение за съпричастност на мъжа към разследваното тежко умишлено престъпление. С оглед високата обществена опасност на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че спрямо мъжа следва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда. Окръжният съд мотивира определението си и с факта, че обвиняемият живее на един адрес с пострадалото дете и е негов родственик.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.