Класически концерт на Мария Славова и Ирина Олшанска ще се състои в Добрич на 4 април

Жителите и гостите на град Добрич ще имат възможността да се насладят на класически концерт на Мария Славова – орган и Ирина Олшанска – цигулка, посветен на Великденските празници, на 4 април, от 18:30 часа.

Класически концерт на Мария Славова и Ирина Олшанска ще се състои в Добрич на 4 април

Програмата на концерта прави опит да обхване произведения от различни музикални епохи,като предлага на вниманието на слушателите пиеси, които претворяват традицията на вариациите върху basso ostinato (ostinato – упорит, неизменен), израснала от вариациите на ХVI в., достигнала разцвета си в епохата на барока през XVII, началото на XVIII и своето възраждане през ХХ в. Прийомът на неизменното повторение на едногласната тема в баса се свързва със символа на смъртта, заедно с това повторението има изключително силно въздействие върху слушателите, като ги въвежда в състояние на медитация и самовглъбеност, съпроводено с нарастване на емоционалното напрежение по протежение на музикалния текст.



Жанровете, които боравят с техниката на басо остинато са шакона и пасакалия. И двата жанра първоначално са възникнали като народни танци, като в течение на времето са сетрансформирали във величествени минорни пиеси в равномерно движение и тривременен размер. Ще акцентирам върху някои от произведенията, които ще бъдат изпълнени. Пасакалията за соло цигулка на австрийския композитор от чешки произход Хайнрих Игнац Франц фон Бибер се нарича „Ангел хранител” и е последната от 15 сонати от програмния цикъл „Розарий”, чиято основа са 15 евангелски събития. Пасакалията в До минор на Йохан Себастиян Бах несъмнено е едно от най-великите и завладяващи музикални произведения изобщо. Въпреки че оригиналният манускрипт на пиесата е изгубен, изследователите смятат, че е композирана от младия Бах скоро след срещата му с неговия учител Букстехуде. Финалът на Пасакалията с неговия ликуващ До мажор бихме могли да свържем с думите от Евангелието на Матей „И ето Аз съм с вас през всичките дни до свършека на света. Амин.” Емблематичното мислене на Бах усилва мощта на неговия музикален език и превръща формата на вариациите на basso ostinato в органови Пасиони. Интродукция и пасакалия на Макс Регер възражда и разширява традицията на basso ostinato през XX в. в типичната за автора си виртуозна стилистика. Концертът ще завърши Шаконата на Томазо Витали, любима пиеса на всички цигулари по света, в обработката на Леополд Шарлие.

Мария Славова е концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел - Австрия; Рудолф Юнгвирт - Австрия; Кристоф Богон - Германия; Мартин Бьокер -Германия; Саймън Хардън - Великобритания Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на гр. Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община гр. Добрич.

Ирина Олшанска е родена в Украйна. Завършила е Национална музикална академия „Пьотр Илич Чайковски“ в Киев. Защитава солова аспирантура по цигулка в Национална музикална академия „Микола Лисенко“ в Лвов. Преподавала е цигулка и камерен ансамбъл в

Националния институт по музика „Рейнолд Морицевич Глиер“ в Киев. Водила е активна концертна дейност в Украйна, САЩ и някои Европейски държави като солист цигулар и като част от различни камерни състави. Към настоящия момент се изявява в струнен квартет и след спечелен конкурс за солист-инструменталист е член на Български камерен оркестър - Добрич под диригентството на Алексей Измирлиев.

Билети за концерта можете да намерите на касата на Концертна зала „Добрич“.