Д-р Иван Маджаров: Протестите, отнасящи се до заплащане в лечебно заведение, би трябвало да са под прозорците на управителя

Нямa как да рекетираш колегите си със заплахата, че ще спреш да работиш за пет дни и да очакваш заплатата ти в края на месеца да е по-голяма, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров при посещението си в Добрич.

Д-р Иван Маджаров: Протестите, отнасящи се до заплащане в лечебно заведение, би трябвало да са под прозорците на управителя

Иван Маджаров и главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов посетиха днес Добрич, за да се се срещнат с добричката лекарска колегия и с ръководството на здравните заведения в града. По време на визитата им ще бъдат обсъдени актуални проблеми, касаещи съюза, работата на медиците и състоянието на здравеопазването. 



„Проблемът с медицинските сестри, по-точно специалистите по здравни грижи, е тежък, той се задълбочава от много години и всъщност се дължи на много фактори”, сподели д-р Маджаров. 

По негови думи трябва да се прави разлика между специалисти по здравни грижи и изобщо медицински работници, които са на финансиране директно от Министерството на здравеопазването като тези, работещи в РЗИ, НЗОК и в детските ясли, защото те получават директно своето заплащане от трансфери на Министерството. „Ние настояваме всяка година, когато се гласува бюджет да се предвидят повече средства за заплащане на тези, които работят в държавните институции и затова си мисля, че времето и мястото на тези  протести не е точно сега през март, а е всяка година, когато се гласува бюджета на Здравното министерство и на Здравната каса”, заяви председателят на БЛС. 

Според него,за всички възнагражденията в здравеопазването в България са ниски, в сравнение с други професии, като тук той даде за пример обявите, поместени в сайтовете за работа, в които за неквалифициран труд се предлагат заплати от рода на 900, 1000 лева, но от друга страна медицинските работници няма как да очакват, че някой може да им осигури 2 минимални заплати, при положение, че лекарите започват работа с възнаграждение под 1000 лв.

Д-р Маджаров сподели, че според него протестите, когато се отнасят до заплащане в лечебно заведение, би трябвало да са под прозорците на управителя. 

„На мен ми се струват малко странни исканията, особено в онази част за самостоятелните практики.Категорично трябва да подчертая, че едно е общото между всички членове на съюза на специалистите по здравни грижи и то е,  че те изпълняват назначенията на лекар. Той носи в тази система отговорността за решенията за лечението и изобщо за всички действия, които се предприемат”, заяви Маджаров. По негови думи, разширявайки се кръга на хората, които имат самостоятелни практики, означава, че те трябва да поемат повече отговорности.  Той сподели, че на пръв поглед изглежда много лесно да имаш практика и да разписваш рецепти, но в крайна сметка зад тези действия стоят отговорностите на лекарите пред обществото и техните пациенти. „Разбира се, ние не можем да работим без нашите медицински сестри и винаги сме заставали зад тях, но моите наблюдения са, че на местата, където са изключително ниски заплатите, те са такива и на лекарите”, допълни той. 

„Заплатите в лечебните заведения се формират от дейността на всички, които работят в тях и  няма как да рекетираш всичките си колеги с това, че ще спреш да работиш 5 дни и да очакваш, че заплатата ти в края на месеца ще бъде по-голяма”, допълни д-р Иван Маджаров. Той изрази мнение, че практиката всяка година да се увеличават парите, отпускани за закупуването на лекарства, трябва да се преустанови, за да има достатъчно пари за трудови възнаграждения в сектор здравеопазване.