Заплатата на специалистите по здравни грижи няма да бъде променена

На дневен ред е състоянието в Спешното отделение, заяви изпълнителният директор на МБАЛ в Добрич д-р Светозар Байчев.

Заплатата на специалистите по здравни грижи няма да бъде променена

Той коментира пред журналисти, че проблемът с операционните сестри е решен. В петък те са подали заявления за оттегляне молбите за напускане. 


Осем операционни сестри с молби за напускане на болницата в Добрич

По думите му на дневен ред е състоянието в Спешното отделение. Д-р Байчев сподели, че ръководството на болницата ще проведе медицински съвет с началниците на отделенията, на който ще бъде засегната дейността на Спешното отделение. 

“Имаме предвид как може да решим наболелите въпроси, но ще използваме и възможността да чуем мнения от началниците на отделения. Така ще бъдат съпричастни и ангажирани към дейността на ръководството”, каза изпълнителният директор на МБАЛ - Добрич.

Той обясни, че през делничните дни до обяд ще има един работещ екип в Спешното отделение. Следобед, през нощта и почивните дни ще има по два. 

Д-р Светозар Байчев увери, че специализантите в болницата са дипломирани магистри по медицина и са обучени за всичко, с което се сблъскват и срещат в приемното отделение. По думите му само там може да научат тънкостите на общата и спешна медицина. Д-р Байчев допълни, че при необходимост болницата има дежурни екипи на разположение и специализантите могат да прибегнат до техните консултантски услуги. 

“Не са повече от 10 медицинските сестри, подали заявления за напускане. Държавната болница не може да предостави трудово възнаграждение, което всички желаят”, каза директорът на МБАЛ. 

Според него една частна болница винаги има възможност да заплати труда в желаната посока. “Политиката на ръководството е да се задържи персоналът. На този етап основната работна заплата на специалистите по здравни грижи няма да бъде променена, защото нямаме финансова възможност като търговско дружество. Ние харчим това, което спечелим като приходи”, каза д-р Байчев. За финал той допълни, че това не е само негова позиция, а и на Националното сдружение на областните болниците. 

Припомняме, че специалисти по здравни грижи от Добрич протестираха за втори път през този месец.