„Криворазбраната цивилизация” представиха млади актьори от Добрич

Младите таланти от театрална студия „Зорница“ при народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ , с ръководител Ема Георгиева представиха днес спектакъла по текст на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация” в един по-модерен вид.

„Криворазбраната цивилизация” представиха млади актьори от Добрич


„Мисля, че текстът на Добри Войников е абсолютно актуален и днес, затова нашият Маргариди не е със старомодния цилиндър и фрак, а е облечен със скъсаните дънки на един съвременен бандит, използвач, мръсник. Той може да е телефонен терорист, той може да е с купена диплома, защото казва, че е завършил медицина, но това не е вярно. Научил няколко френски думи и изнудва богати семейства, принуждава ги да му дават дъщерите си и той да прави с тях каквото си поиска”, сподели актрисата и ръководител на студия „Зорница” Ема Георгиева.  По нейни думи в пиесата е загатнат сблъсъкът между няколко вечни въпроса: Трябва ли, доколко и в каква мярка да приемаме цивилизацията на Европа и дали да приемаме само европейската мода в журналите, или истинските ценности. „Ние приемаме всичко, което ни трябва от Европа, но и искаме Европа да приеме нашите прекрасни стойности като фолклора, красивата природа и несломимия дух на българския народ”, сподели Георгиева.


Един от талантливите актьори е Павел Стоянов. Той е само на 14 години, но вече е решил, че актьорството е неговото призвание. Тийнейджърът разказа, че преди години отишъл, заедно с майка си на куклено представление и много му харесало, споделил с нея, че иска да се занимава с театър. Тогава тя го записала при Ема Георгиева. „Доста ми хареса и започнах да ходя с огромно желание в театрална студия Зорница”, сподели той. 


Георги Стоянов се занимава се с театър от много малък и споделя, че това винаги му е било мечта. „Изпитвам огромно удоволствие когато видя усмивки по лицата на хората след представление. Радвам се като усетя, че им е харесало и са доволни”, каза младия актьор.


„Бях много щастлива, когато с брат ми получихме първите си роли в пиесата „Детето и ангела” и сега, след 11 години това е последната ми година на тази сцена, но аз винаги ще я помня”, сподели със сълзи на очи Алисия Дженкинс.


„Нашата преподавателка Ема Геогиева успя да ни научи да бъдем възпитани и културни хора, да не се предаваме и да постигаме нашите цели”, заяви Веселин Василев.


Ема Георгиева сподели, че всеки, който обича театъра и иска да бъде на сцената може да се запише в театрална студия „Зорница”. „Театърът е велико училище и всеки който е дошъл, независимо от професията, има какво да научи, важно е пламъчето на театъра да гори в душата му за цял живот”, каза в завършек тя.


Следващото представление ще е на 26 март, от 18 часа в зала "Зорница" на НЧ "Йордан Йовков - 1870".