Днес почитаме света мъченица Лидия – първата християнка в Европа

Мъченица Лидия била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори свети Апостол Павел в нейния град.

Днес почитаме света мъченица Лидия – първата християнка в Европа

Тя приела Апостола да живее в дома ѝ. Лидия, съпругът ѝ Филит и двете им деца приели християнската вяра. Това се случило по времето на император Адриян (117-138 г.), а Филит бил негов съветник. Заради вярата им Лидия и Филит били заловени и изправени пред императора на разпит. Тъй като императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост. На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал.

Като научил за това, император Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

Имен ден днес празнуват всички, които нося името Лидия.

Източник: pzdnes.com