Краят на диктатурата: Никой не знае къде е Муамар Кадафи

Никой не знае къде е Муамар Кадафи в момента. Трима от синовете му са арестувани от отрядите на опозицията.

Краят на диктатурата: Никой не знае къде е Муамар Кадафи

Тримата синове на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, Мохамед и Саад Кадафи са арестувани от силите на либийската опозиция. Не е известно къде в момента се намира самият Кадафи.


 

Според непотвърдена информация той се е барикадирал в бункера си в Триполи-огромно подземно съоръжение, където освен напълно автономни системи за кислород и химическа атака, има казарми и оръженйни складове. Не е известно нито каква е числеността на останалите верни на Кадафи елитни отряди, нито с какъв тип оръжия разполагат.

 

Опозицията не разполага с достоверна информация за бункера. Не е известно дали от него извеждат подземни ходове, нито къде евентуално отвеждат те.Според други твърдения, Кадафи е успял тази нощ да избяга и вече се намирал в Тунис. Неназовани източници от опозицията твърдят, че през нощта е имало разговор с Муамар Кадафи с предложение да бъдат прекратени военните действия.

 

Сейф ал Ислам, приемникът на Кадафи, по данни на агенция Reuters се е предал, заедно с охраната си и в момента се водят преговори да бъде предаден на Международния съд в Хага. Най-големият от тримата арестувани тази нощ синове на Кадафи, който практически не се занимава с политика, Мохамед едва не бе застрелян в ефир.

 

Атаката на дома му съвпадна с интервю за телевизия Al Jazeera.

 

"Домът ми е обкръжен от въоръжен отряд", успява да каже той и в следващия момент се чуват изстрели.

 

"Те са вътре, вътре в дома ми", казва Мохамед и връзката прекъсва.

 

По непотвърдена информация той не е пострадал при престрелката.