Асоциацията на парковете ще алармира Европейската комисия за случая с Шабленското езеро

Нарушени са поне пет закона и три европейски директиви, твърди Тома Белев от организацията

Асоциацията на парковете ще алармира Европейската комисия за случая с Шабленското езеро

Асоциацията на парковете ще алармира Европейската комисия за случая със засушаването на Шабленското езеро. Това съобщи пред БНР Тома Белев от Асоциацията.



„Там има дюни. Имаме унищожаване на сиви дюни с прокопаването на този канал и това е забранено от закона. За цялата тази дейност няма писмен документ, няма писмена следа за тази поредица от нарушения. В момента се разрушава езерото, това е срамно дело. Нарушени са поне пет закона и три европейски директиви. Ще има загуба за природата, но всичко е обратимо“, каза Белев в предаването „Преди всички“.

От екоминистерството направиха спешна проверка на Шабленския езерен комплекс. Тя бе разпоредена от премиера Бойко Борисов след сигнали от природозащитни организации за мащабно пресушаване на езерото.

Първи сигнал подадоха от Дружеството за защита на птиците, откъдето на място са установили, че нивото на езерото е спаднало с около 1 метър, а това застрашава естественото местообитание на много водолюбиви птици. Според представителите на дружеството опасност има и за рибите, които са в размножителен период.

До спада на водите се стигна заради прокопан канал от езерото до морето. Прокопали го от Община Шабла с разрешението на eкоинспекцията във Варна.

Притесненията на природозащитниците са свързани и с опожаряването на около 5 декара растителност около езерото, което, според тях също се отразява негативно на местните животински видове.

Източник: БНР