Изложба за народните представи и вярвания представят в Добрич

Нетрадиционната експозицията носи името „Народна астрономия и метеорология”

Изложба за народните представи и вярвания представят в Добрич

Организатори са Етнографският музей в Пловдив и Регионалният исторически музей в Добрич.





В нея са подредени 81 експоната от фонда на музея в Пловдив и е представена в над 12 града в страната. 

Изложбата официално откриват днес, 20 март, от 17.30 часа в Музея в градски парк „Св. Георги“ и ще остане там до края на месец август. Организирана беше пресконференция по повод представянето на новата експозиция. В нея участие взеха директорът доц. д-р Ангел Янков, уредникът Грозделина Георгиева и фондовикът Петко Тодоров на Етнографския музей в Пловдив, и главният уредник на РИМ - Добрич Лена Кирилова.


Организаторите споделиха, че текстовете към изложбата са живи и в тях са отразени различни представи, като например защо вали дъжд. 


“Народната култура е тази, която ни крепи и държи българи”, каза доц. д-р Ангел Янков. Той сподели, че в момента има около шест изложби на Етнографския музей, представени в други културни институции. Освен това музеят за втори път гостува в Прага. Доц. д-р Ангел Янков коментира, че експонатите в „Народна астрономия и метеорология” имат определена обредна роля в традиционния празничен календар на България, свързани с представите и вярванията.



“И до сега народът се пита какво ще бъде времето утре, вдругиден или на следващия месец. Преди хората са имали своите начини за предсказания и вярвания”, допълни доц. д-р Ангел Янков. Директорът на Етнографския музей бе категоричен, че призванието им е да припомнят на хората за тези времена, защото са част не само от народната митология, а и от миналото и историята ни.