Министър Нено Димов ще провери сигнал за нарушение в местност „Шабленско езеро“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще посети днес
община Шабла, съобщават от МОСВ.

Министър Нено Димов ще провери сигнал за нарушение в местност  „Шабленско езеро“

По разпореждане на премиера Бойко Борисов той ще провери на място ситуацията в защитена местност „Шабленско езеро“. Очаква се министърът да бъде в кметството на село Езерец около 16.30 часа.



Както Добрич онлайн вчера писа, от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ алармираха за драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленско и Езерецко. В резултат на него голяма част от плитчините на влажните зони били пресушени. „Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване, в защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, посочват от БДЗП.

След разговор с представители на РИОСВ природозащитниците получили устна информация, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни с помощта на багер и че за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо на Община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция „Шабла“. Каналът бил широк 15-20 метра, което означавало, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата, смятат от дружеството. „Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не приведен в първоначалното си състояние. Изтичането е преустановено по естествен път, поради изравняване на водните нива на езерата и на морето“, посочват от БДЗП.