Хора от страната и чужбина събраха близо 10 000 лева за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”

9 774. 87 лева са събрани за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”.

Хора от страната и чужбина събраха близо 10 000 лева за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”

Това съобщи в публикация в социалните мрежи инж. Иванка Казакова от Инициативния комитет „За чиста България“. Тя сподели, че са продължили да постъпват средства и след като необходимата сума от 5 700 лева за заплащане на съдебно-техническата експертиза е събрана. 



Припомняме, че през ноември 2018-а година Варненският административен съд назначи комплексна съдебно-техническа експертиза по делото на “Русгеоком” с 5 вещи лица. Първоначално те са назначени при утвърден хонорар от общо 1000 лв., който е внесен от страните като депозит. Само около два месеца по-късно хонорарът от 1 000 лв. нарастна 20 пъти и стана 20 000 лв. 13 300 трябва да бъдат заплатени от „Русгеоком”.

Съдът във Варна увеличи на 20 000 лв. съдебната си експертиза по делото на Русгеоком

Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия, които са конституирани по делото, трябва да платят по 1900 лв. или общо 5700 лева.

Крайните събрани средства са следните:

5274.27 лв., 629.51 евро и 16 долара по сметката на Дона Пикард - oбщо 6522.87 лв. 
2137 лв. по сметката на Синтия Недялкова
765 лв. от кутиите за дарения в Добрич и Генерал Тошево 
350 лв. в брой

Общо - 9 774.87 лв.

На 26 февруари от събраната сума са преведени 5 700 лева по сметката на Варненския административен съд за вещите лица. Инж. Иванка Казакова в публикацията уточнява, че остатъкът от парите ще бъде използван за заплащане на следващите разходи за другите двама експерти –еколог и лекар, както и други разходи, които не могат да предвидят, но каквито вероятно ще се случат още на това ниво и в случай на обжалване на следващата инстанция.

Припомняме, че заседанието по делото срещу РИОСВ Варна за добива на природен газ в Генерал Тошево, беше отложено за 14 май, тъй като вещите лица поискаха удължаване на срока за изготвянето на експертизата си. Като причина в молбата си те са изтъкнали нуждата от оглед на сондажа при по-добри метеорологични условия.

Отложиха заседанието по делото за добив на газ в Генерал Тошево за 14 май

Ето какво още написа инж. Иванка Казакова от Инициативния комитет „За чиста България“.

"Ако спечелим – печели Българският Народ.

Ако изгубим – губим Родината си, защото ще изчезне най-плодородната ни Земя… 

А с нея и всички НИЕ

Дължим искрена БЛАГОДАРНОСТ на всички !

Скъпи сънародници, драги дарители, вие представлявате целия цветен спектър на съпричастността!

Деца и родители, работещи и пенсионери, приятели и напълно непознати, съграждани и хора от цялата страна, българи, избрали нелекия път на емиграцията и чужденци, избрали да отгледат 

Дървото на Живота си в България.

Отделните суми са разнообразни, всеки е жертвал, колкото е по силите му. Да отделиш 100 или 200 лева никак не е малко, но е също толкова, колкото 5 или 20 лева, защото на везните от двете страни е поставено нашето чувство за ПРИНАДЛЕЖНОСТ. 

Сърдечна и искрена Благодарност към фирмите, които не останаха безразлични!

Не останаха безразлични кметството и общинските съветници от гр. Добрич, които след нашата покана от миналата година да се включат в делото като представители на общността, дариха собствени средства!

И накрая, но не като завършек, а като НАЧАЛО - благодарим на хората, които реално стопанисват Добруджа! Тези, които са най-чувствителни към посегателството над нея, защото от това зависи животът им – земеделците също подкрепиха тази свещена кауза и освен, че ще помогнат, като поемат разходите за адвокатски възнаграждения, ще имат и скоро какво да ви споделят, но тази новина ще оставим да ви я разкажат сами.

ЗНАЙТЕ, ЧЕ БЕЗ ВСИЧКИ ВАС ТОВА ДЕЛО Е ОБРЕЧЕНО.

Някои, когато четат новините, ви наричат „обикновените граждани“… 

Не сте обикновени. 

И сте част от нещо, което се ражда сега. Нещо, което ни връща паметта.

Народ и Родина за нас не са думи от книга

Всички чужденци, пътешествали през миналите столетия през нашата Земя, са описали едно удивително качество на нашия Народ – Българите се отличавали с това, че винаги си помагат в трудни моменти. 

Че винаги са заедно. 

В народната ни памет е опазен заветът на един мъдър владетел - само ЗАЕДНО можем да пребъдем.

Да запазим Името и Същността си!

Това е един малкък жест към всички вас, жест на благодарност и уважение. Нашият разказ в чувства. 

За това защо днес е толкова важно да бъдем заедно. Да сме НАРОД."