Парадът на лалетата започва през март в Ботаническата градина в Балчик

Над 130 хиляди пролетни цветя ще разцъфтят в Ботаническата градина в Балчик.

Парадът на лалетата започва през март в Ботаническата градина в Балчик

Парадът на лалетата започва още през март в Университетска ботаническа градина в Белия град. Засадени са над 60 000 луковици от 127 сорта. 63 от тях са нови за градината. 14 са селекции, които ще бъдат видени за пръв път в България, някои от които единствено в Балчик, съобщиха от ведомството към Софийския университет за радио „Варна”.



В групата на малките лалета Кауфманиана будят интерес най-рано цъфтящите три сорта -The first, Corona и Giuseppe Verdi. При благоприятно време цветовете им може да се покажат през март. Друго ниско ранно лале, от групата кичести, е сортът Redwood.

От ресничестите лалета звездата е Queensland (Кралска земя), което се очаква да подари своите цветове през май. В този период конкуренцията ще бъде най-силна.

Любителите на красивите цветя ще могат да видят познатите папагалски лалета, нови сортове в модерното черно (Black Parrot). През май ще цъфне и Sensual Touch (Нежно докосване) в оранжево-кафяво.

Над 71 000 други пролетни цветя ще разцъфтят в Ботаническата градина в Балчик, сред които различни видове незабравки, парички, карамфили, теменуги, ириси, зюмбюли, нарциси. Те ще покажат красотата си в разнообразие от цветове и форми.

Източник: Радио „Варна”