Мним пътен полицай влиза зад решетките заради две измами

Мъж от Добрич с инициали Г. С. Г., представял се за пътен полицай, ще лежи две години в затвора при първоначален строг режим заради извършени измами.

Мним пътен полицай влиза зад решетките заради две измами

Делото е гледано в Районния съд в Добрич. Магистратите признават за виновен Г. С. Г. в това, че от 7 март до средата на март 2017 година, в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, е извършил две престъпни деяния. 



Първото е осъществено на 7 март 2017 година. Измаменият  В. С. Г. притежавал магазин за мебели и техника втора употреба в близост до джамията в Добрич. Във въпросния ден при него в магазина отишъл подсъдимият, представил му се като Г. Г. и му казал, че работи в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР. Поискал да си купи телевизор, който му бил необходим, за да обзаведе жилището си. Казал, че ще му го плати по-късно, когато получи заплата. В. С. дал на Г. Г. телевизор марка „Филипс” с кинескоп на стойност 60 лева и го закарал с микробуса си до жилището му. Мнимият пътен полицай поискал от В. С. и сумата от 60 лева, за да купи на детето си лекарства. Собственикът на магазина му дал парите и го закарал до аптека „Марешки”. Там Г. Г. заявил, че ще купи лекарствата от друга аптека. Двамата мъже си разменили телефонните номера и поддържали контакт помежду си. 

След няколко дни подсъдимият Г. Г. се обадил на В. С. и го попитал дали няма и някой стар телефонен апарат, с който да му услужи. Обяснил, че му е необходим, за да снима документи, които трябвало да изпрати в София във връзка с очаквано повишение в службата. В. С. му казал, че няма телефон, но отишъл в магазин за телефони втора употреба, намиращ се в близост до автогарата, и купил мобилен апарат „НТС Desire 310” на стойност 100 лв., който предал на подсъдимия. Двамата се уговорили, че Г. Г. ще заплати получените вещи и ще върне взетите на заем пари след като получи заплатата си. Мъжете поддържали връзка по телефона. В началото подсъдимият Г. Г. увещавал В. С., че ще му върне парите и заплати вещите, а по-късно спрял да отговаря на телефонните повиквания. 

Подсъдимият Г. Г. похарчил сумата от 60 лева. Телефонът използвал известно време, след което го продал, тъй като му трябвали пари. Получения телевизор ползвал. По-късно, в хода на досъдебното производство, с протокол за доброволно предаване от 11 август 2017 година, той предал „Филипс“-а и на 17 юли 2018 той е върнат на В. С.

За извършените деяния Районният съд в Добрич определя на Г. С. Г. наказание лишаване от свобода за срок от три години и го намалява с една трета - на лишаване от свобода за срок от две години. Определя първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието. Г. С. Г е осъден също да заплати на В. С. Г. 160 лева, представляващи обезщетение за причинените му имуществени вреди. Измамникът ще заплати и 50 лева по сметка на Районния съд - държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, както и сторените по делото разноски в размер на 82.11 лева по сметка на ОД на МВР.

Деянието на Г. С. Г. представлява „опасен рецидив”, тъй като е извършено след като подсъдимият е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода за срок по-голям от една година.