Студент от Тунис във ВУМ за първи път вижда сняг в Добрич

Ескандер Фарджала е на 22 години от Тунис, град Сус. От една година живее в Добрич. Идва тук, за да учи във Висше училище по мениджмънт, където вече е втори курс.

Студент от Тунис във ВУМ за първи път вижда сняг в Добрич

Споделя, че е влюбен в града. Идва тук по програма Еразъм. Избира България от предоставен списък. Има  възможност между Латвия и нашата страна. Понеже изпуснах шанса за Латвия, дойдох в България и страшно много ми допадна, споделя той. 



Първоначално Ескандер прекарва четири месеца в Добрич, колкото е срокът на Еразъм програмата, и се прибира в Тунис. Той много харесва държавата и града ни. Така решава отново да се върне тук, за да продължи и завърши своето образование във Висшето училище по мениджмънт. За да се върне отново в Добрич, трябва да пропусне една учебна година в Тунис и да я изкара тук наново. В Добрич мисли да остане още няколко месеца. След това иска да отиде във Варна, където да работи и същевременно да учи като се прехвърли във Висшето училище по мениджмънт във Варна. В крайморския град Ескандер ще се радва, ако започне работа в кол център. Той владее четири езика - френски, арабски, английски и немски. Категоричен е, че университетът, в който учи, е много добър. Преподавателите се грижат за обучението ни, споделя той.

Първото, което му прави впечатление, когато идва в Добрич, е общежитието. Допадат му хората, с които живее и общуването с тях. На второ място му харесва спокойствието на самия град. Влюбен е в градския ни парк “Свети Георги”. Понякога отива да изпуши само една цигара там, за да прекара време със себе си. Има много неща в града, които добричлии не харесват, но градът предлага възможности, категоричен е Ескандер. Познава хора, които не харесват Добрич, но на него много му допада тук. Посещавал е доста градове по Черноморието, столицата ни и други места в България.

В България за момента смята да остане около година и половина. Ако успея да намеря работа, която ме удовлетворява, може да остана повече време, уточнява той. От групата му в университета няма други хора от Тунис. В Добрич приятелите на Ескандер най-вече са от Ливан и България. Той разказва на своето семейство за България. Единственият проблем за него е, че младите хора тук трябва повече да вярват в себе си. Трябва да вложат повече и да останат в България, смята той. Ескандер изтъква като плюс четирите сезона в страната ни и развитото земеделие в Добруджа. Ако младите хора се фокусират върху добрите страни и останат тук, може да стигнат далеч, допълва той.

За българите смята, че са горда нация. Истинско впечатление му прави това, че на доста къщи е закачен трибагреникът ни. Това много му харесва. Прави му впечатление, че сме гостоприемни, помагаме и сме отзивчиви. Дружелюбни сте към чужденците и като цяло към хората, подчертава Ескандер. 

Не е опитвал кисело мляко, защото не обича. Без съмнение харесва комбинацията от домашна ракия и шопска салата. Баницата също му допада.

Ескандер идва от страна, където винаги е топло. В Добрич за първи път през живота си вижда сняг. Първоначално му е трудно да свикне със студа и снега. Когато вижда сняг за първи път споделя, че е изпил една ракия, за да се сгрее. Когато натрупа ми харесва, но не и като се топи, защото се цапам, казва Ескандер. 

Лошо впечатление му прави това, че тук всеки е фокусиран само върху себе си. Според него в Тунис хората са по-загрижени дори и за тези, които не са им толкова близки. 

Знае думи на български като - как си, добър ден и добър вечер. Споделя, че когато сяда на заведение или отива до магазина се стреми да казва български думи. Най-интересното е, че може да чете на кирилица. Не съм добър по математика и физика, но силната ми страна са езиците, казва Ескандер. По този начин се чувства част от обществото. Никога не е усещал дискриминация. 

Вече 10 години през свободното си време пише текстове и свири на китара. В средното училище започва да пише поеми на френски език. Преподавателят много харесва една от поемите му. Учителят решава да направи копие на творческия текст. Раздава го на съучениците на Ескандер, за да го прочетат. След поемите започва да пише рими. На китара също се учи да свири сам. Негативни емоции в живота му го подтикват да си закупи инструмента и да се учи сам.

Идва момент, в който започва да рапира написаните от него рими.

Никога преди това не бях рапирал, но приятелите ми от общежитията проявиха интерес към това. Те ме подтикнаха да започна да рапирам това, което съм написал, разказва Ескандер. Като за начало прави малко студио в стаята му с микрофон и техника, която има.  Братовчед му, който е продуцент в Ню Йорк, също му помага. Свързва се и с други хора, за да започне да се занимава с рап професионално. Целта му е да направи нещо в Добрич, където започва да рапира. В момента пише текст за авторска песен, който сглобява. Има идеи за реализиране на музикален проект. 

Ескандер за първи път рапира пред публика в добричко заведение, където отива на караоке парти. Там е с приятели, които го подтикват да рапира. Те ме подкрепиха да го направя, споделя той. Ескандер допълва, че дори непознати хора са отишли да му кажат “Браво!”. 

Ескандер учи мениджмънт затова желае да създаде собствен бизнес занапред, защото не обича да работи за другите хора. Агрономството му допада, защото в родния му град в Тунис има ниви с маслинови дървета. Забелязва, че тук то е доста напреднало и данъците са по-ниски.  

За финал казва, че вижда прогрес в нашето население. Според него Висшето училище по мениджмънт в Добрич е голям плюс. 


Екипът на Добрич Онлайн благодари на Николет Христова, която се включи в интервюто, за да превежда!