Голям интерес предизвика тазгодишното издание на "Пчеломания" в Добрич

От днес до събота (9 март) в зала „Добротица” се провежда за 16-а поредна година традиционното изложение „Пчеломания”. Тази година в него се включиха 70 фирми от страната и чужбина.

Голям интерес предизвика тазгодишното издание на "Пчеломания" в Добрич



В зала „Добротица” и на откритите площи около нея посетителите на изложението могат да намерят най-модерното пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати,  богатото видово разнообразие на мед и пчелни продукти, лицензирани майкопроизводители и специализирана литература.  


Официалното откриване на „Пчеломания” започна с изпълнение на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.


Сред официалните гости бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, заместник-областните управители на област Добрич Красимир Николов и Живко Желязков, Иво Пенчев – председател на Общински съвет, Десислава Иванова – директор на Областна дирекция „Земеделие”, Грациела Павлова - временно изпълняващ длъжността Директор на Областна дирекция Държавен фонд Земеделие и д-р Борислав Каменов – директор на Областна дирекция „Безопасност на храните”.

 

Изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова приветства присъстващите и им пожела здраве и една плодородна 2019 година. 


„В 21 век пред пчеларите стоят изключително много предизвикателства, едно от най-големите е рязкото намаляване на популацията на пчелни семейства. Вярно е, че трябва да си казваме истината, но още по-вярно е, че трябва да успяваме заедно. Когато пчелари, Община и държава вървят заедно смятам, че ще успеем да прескочим това предизвикателство и да имаме една устойчива популация в годините напред”, заяви в словото си кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той пожела на всички да са много здрави и да устоят на предизвикателствата на времето. 

Прочетени бяха поздравителни адреси от областния управител Красимир Кирилов и  изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков.


Лентата на изложението прерязаха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов и изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова. 


Божидар Лолов е на 99 години, от 1938 година се занимава с пчеларство. Той е първият износител на пчелни майки в България. Към момента се грижи за 80 кошера. Той споделя, че дълголетието му е свързано с пчеларския живот, а общуването с пчелите допринася за поддържане на организма. Според Лолов българите трябва да консумират повече мед, но за жалост в последните години те наблягат предимно на месото и зеленчуците.