Книги на съвременни родни автори получиха като дарение библиотеките в областта

Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич и общинските библиотеки в Генерал Тошево, Шабла, Тервел, Балчик и Каварна получиха като дарение художествена литература чрез инициативата „Книги за всички”.

Книги на съвременни родни автори получиха като дарение библиотеките в областта

Тази година започва инициативата „Книги за всички”. Основната мисия, която организаторът Делиян Маринов поставя на благородната кауза е да бъдат осигурени колкото се може повече книги на съвременни родни автори във фондовете на различни регионални и общински библиотеки. Идеята на младият писател е културата да не се концетрира само в столицата и големите градове, а да достига и до читателите в малките населени места.


Една от идеите изграждащи кампанията е, че книгите са нещо повече от търговски продукти, и че авторите не трябва да мерят сили основно в книжарниците и да се концентрират върху продажбите, а да мислят за читателите и за достъпа до съвременната литература. Библиотеките като своеобразни храмове на книгите заслужават особено внимание, тъй като те поддържат не само читателски аудитории, но и един специфичен и характерен дух.

Делиян Маринов също смята, че е редно да има повече съвременна българска литература в родните библиотеки. Ето защо решава да предприеме дарителска кампания на книжни копия от различни заглавия в стар възрожденски стил. Изкупувайки с лични средства книги от издателства, активно подкрепящи и насърчаващи публикуването на талантливи родни автори в различни жанрове. Освен, че издателствата се съгласяват да продадат книгите на производствени цени в името на компанията, те даряват и отделно още бройки от други заглавия.

За месец към инициативата, от уста на уста се включват над двадесетина автора, а събраните книги са над 350. Първото зареждане се проведе февруари месец, като кампанията обхвана 11 региона в страната и част от прилежащите им библиотеки. Според организаторът мащабите не са чак толкова големи колко би искал, но все те някъде трябвало да се започне. До края на годината, Делиян обмисля още няколко дарителски акции, като целта му е кампанията да обхване цялата страна.

„Смятам, че и с малко, човек може да спомогне за това нещата да се случват в желаната насока. В случая моята е съвременната българска литература“ споделя младият автор в социалните мрежи. Тази година от печат излиза и новият му роман „Истории от варела“, който представлява художествен текст, базиран на реални документални статистики и факти, обвързани с живота и бита на клошарите. Авторът пише творбата, докато следва политология във Велико Търново и извършва теренните си изследвания.