Ивайло Манушев: Целта ми е да задържим и върнем младите, младостта е мое предимство

Един от най-младите кандидат-кметове в страната е 32-годишният Ивайло Манушев, който бе издигнат през седмицата от управляващата партия ГЕРБ. Tой ще атакува кметския пост в община Генерал Тошево. Ивайло Манушев е завършил Международни Икономически Отношения, женен, с едно дете. Първото си интервю като кандидат за кмет на Община Генерал Тошево той даде на нашата медия. В специално интервю за Добрич Онлайн Ивайло Манушев обясни какво задържа един високообразован млад човек в Генерал Тошево, с какво може да бъде полезен в управлението на местната власт, на какво ще заложи в работата си като кмет и какви са основните проблеми на хората в община Генерал Тошево.

Ивайло Манушев: Целта ми е да задържим и върнем младите, младостта е мое предимство

Добрич Онлайн: Какви са основните проблеми на жителите на Община Генерал Тошево и как според вас те могат да се разрешат? Какви ще бъдат основните принципи в работата ви на кмет при победа на изборите?


 

Ивайло Манушев: Основният проблем на съгражданите ми е огромната безработица. В момента официалните данни се колебаят около 19%, но реално една трета от населението в трудоспособна възраст е без постоянни доходи. Също така данните от преброяването показват една ужасяваща тенденция на драстично намаляване на населението в общината. За 10 години сме намалели с близо една четвърт. Това, което сме си поставили за цел е да създадем условия за нови работни места, от една страна по селата, където имаме традиции в животновъдството, от друга в общинския център с преработвателни предприятия. Целта ни е да задържим и върнем младите хора, като осигурим възможности за работа, спорт и забавления. Основните принципи в работата ми ще бъдат прозрачност, иновативни подходи и най-вече да правя това, от което хората имат нужда.

 

Добрич Онлайн: Вие сте на 32 години. Предимство или недостатък за един кмет е младостта? Готови ли са избирателите да подкрепят толкова млад кандидат?

 

Ивайло Манушев:  Да, аз съм на 32 години, но имам достатъчно опит в управлението на различни по вид проекти, за да съм убеден, че ще се справя с тази не лека задача кмет на Община Генерал Тошево. За мен, младостта винаги е била предимство, защото новите идеи и развитието винаги тръгват от младите. Надявам се избирателите да подкрепят новата вълна в местната политика. Аз и моят екип сме твърдо решени да променим статуквото в община Генерал Тошево и да дадем път на предприемчивите и стойностни хора.

 

Добрич Онлайн: Какви са вашите очаквания за резултатите от местните избори в Община Генерал Тошево, ще има ли балотаж или всичко ще се реши още от първия тур, кой кандидат смятате, че е основният ви конкурент за поста?

 

Ивайло Манушев:  Смятам, че на местните избори през октомври ще има балотаж в нашата община между и мен и ……...

 

Добрич Онлайн: Завършили сте Езикова гимназия в Добрич и висше икономическо образование с престижната специалност Международни икономически отношения. Какво мотивира един високообразован млад човек да се завърне в малък град като Тошево?

 

Ивайло Манушев:  Аз съм роден в Генерал Тошево, родителите ми са родени тук, техните родители са живели тук. За мен Генерал Тошево винаги е бил образец за малък уютен град, в който всички се познават и живота е спокоен и истински. Тук аз открих жената на живота си и тук се роди дъщеря ми. Ако е решил Господ ще имаме още деца и ще ги отгледаме тук. Ние добруджанци сме практични и трудолюбиви хора. Много наши съграждани са постигнали големи успехи както в България, така и по целия свят. Но ми е болно, когато повечето млади хора напускат родното място. Основната причина да приема предизвикателството да бъда кандидат на ПП „ГЕРБ” е, че искам младите хора да остават, работят и отглеждат децата си в община Генерал Тошево. Искам да има реализация за тях. Убеден съм, че с възстановено животновъдство, с преработвателни предприятия за 2-3 години общината ще изглежда коренно различно и ще бъдем пример за другите.

 

Добрич Онлайн: Освен това младите хора масово не се интересуват от политика, как вие се насочихте към нея, какъв е досегашният ви политически опит, какво ви привлече към идеите на ГЕРБ?

 

Ивайло Манушев:  Преди да стана член на ПП „ГЕРБ”, не съм членувал в друга партия. Убежденията ми са десни, но не се чувствах готов да се занимавам с политика. За мен политиката е най-вече отговорност към общността. Много се е изговорило и изписало за това, кой какъв е в политиката, но аз вярвам, че има много честни хора, които мислят доброто на България и на общностите в които живеят. В ПП „ГЕРБ” има много доказали се и отговорни хора, за това съм избрал да се борим за общата кауза - европейско бъдеще за България.

 

Добрич Онлайн: Вие сте основен двигател на вече традиционния фестивал на тежката музика в Генерал Тошево. Да очакваме ли градът да стане втора рок-столица след Каварна, ако спечелите кметските избори?

 

Ивайло Манушев:  Заслуга за рок и метъл феста в Генерал Тошево имат много хора. Аз искам да благодаря на общинска администрация за подкрепата, защото общината финансира изцяло начинанието. Искрени благодарности на Галин и Тодор от Варна, които успяха да убедят бандите да свирят без хонорари. Аз не обичам да се сравняваме с Каварна, защото там нещата са много по-различни. Моята идея за музикалните мероприятия е да бъдат разнообразни и една от целите им е да популяризираме Генерал Тошево. Както споменах и по-рано приоритет е работата ни за младите хора - работни места, спорт, култура и забавления.

 

Добрич Онлайн: И накрая разкажете ни за вас в личен план, какво е семейното ви положение, как обичате да прекарвате свободното си време?

 

Ивайло Манушев:  В личен план за мен нещата се развиват доста интензивно през тази година. През пролетта сключих граждански брак със съпругата ми Наталия, която на 14 юни ме дари с прекрасна дъщеря Нора. Тя е най-голямото ми богатство. Свободното си време прекарвам със семейството и приятелите си.