Добрич се поклони пред паметта на загиналите за свободата на България

Стотици жители и гости на град Добрич се стекоха на паметника на хан Аспарух, за да отдадат почит всички дали живота си за Свободата на България.

Добрич се поклони пред паметта на загиналите за свободата на България



Честванията по случай 141 години от Освобождението на България от турско робство започнаха с Панихида в памет на падналите за свободата на страната ни, отслужена от отец Стоян.


Ученици от „П. Р. Славейков” поведоха празнично шествие. Децата издигнаха български знамена и портрети на видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение. Шествието премина през центъра на града и приключи на мемориалния комплекс „Хан Аспарух”.


Сред официалните лица на тържествения ритуал бяха Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич, флотилен адмирал Георги Пенев – зам.-командир на Военноморските сили на България, народните представители Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, Даниел Петков, Красимир Кирилов – областен управител на Област Добрич, Иво Пенчев - председател на Общински съвет град Добрич, членове на кметския екип, общински съветници, почетни граждани на град Добрич, военноинвалиди и военни от запаса, представители на политически партии и движения и граждани  и гости на града. 


Има дати, които са свързани с генетичния ни код, дати, които бележат националния ни код, които ни вписват в общност и една от тях определено е 3 март. И днес, на този ден всеки ще се взре в своето съкровение, всеки, воден от своята информираност, от своето знание, от онази вътрешна убеденост, която макар и латентна днес неопровержимо ще гради едно друго утре. Днес 3 март 2019 с убеденост казвам Честит национален празник, българи, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов в своето слово. 


Издигнати бяха знамената на Република България, Европейския съюз и Добрич.



Венци и цветя бяха поднесени на паметника на хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини.


Паметта на загиналите за свободата на България беше почетена с едноминутно мълчание.

 

 

Спасителите от Водно спасяване към БЧК – Добрич поднесоха цветя на паметника на ген. Цимерман.