Административният съд образува дело по жалбата на областния управител срещу наредба на ОбС

По жалба на областния управител на Добрич днес е образувано административно дело № 172/ 2019 г. по описа на Административен съд – Добрич, съобщават от там.

Административният съд образува дело по жалбата на областния управител срещу наредба на ОбС

Както Добрич онлайн писа, жалбата е подадена срещу Решение № 45 – 9, прието на заседание на Общинския съвет на 29 януари. С него на основание чл. 21, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 1, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси и чл. 79 от АПК, Общинският съвет приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община град Добрич.

Областният управител счита, че решението е незаконосъобразно поради неспазване на административнопроизводствените правила за издаване на нормативен акт, посочват от съда. В тази връзка жалбоподателят сочи, че подзаконовият нормативен акт е приет, без да са налице данни за предварителна оценка на въздействието на акта, съгласно изискването на чл. 20 от Закона за нормативните актове. Според областния управител липсата на тази оценка влече след себе си и други нарушения, които подробно излага в жалбата.

На основание чл. 45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация жалбата спира действието на приетия подзаконов нормативен акт, допълват от Административния съд в Добрич.