Златни и сребърни бижута откриха при разкопки на крепостта край Калиакра

20 златни предмета - накити или елементи от тях, както и сребърни бижута са открити след възобновяването на археологическите разкопки на крепостта край нос Калиакра. Артефактите са намерени в района на богат некропол и са датирани от 12-14 век след Христа.

Златни и сребърни бижута откриха при разкопки на крепостта край Калиакра

Сред предметите интерес представлява златна обеца с две перли, нанизани на нея, като изработката на бижуто е изключително изящна, съобщи ръководителят на екипа от археолози доц. д-р Бони Петрунова.


 

Археологически разкопки се извършват в района на църква номер 2, като до момента са разкрити 43 гроба.

 

Изключително интересна находка представлява печат. От едната му страна е изобразена Богородица. От другата му страна е изобразен монограм на собственика, важен сановник. Находката е доказателство, че във времето V-VI век след Христа там се е водила оживена кореспонденция.

 

Печатът е даден за разчитане на проф. д-р Иван Йорданов, според когото той е рядко срещан. Времето, от което е датиран печатът, съвпада с периода на голямото въстание на федератите.   Археологическите разкопки ще продължат вероятно до края на месеца. Средствата за научната работа са осигурени от община Каварна.