Три снимки ще документират годишните прегледи

Три снимки - в началото, средата и края, ще документират годишните технически прегледи на автомобилите, съобщи изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков в предаването на бТВ „Тази сутрин".

Три снимки ще документират годишните прегледи

Божков допълни, че видеонаблюдението ще бъде в реално време, а фокусът ще попада върху местата с констатирани до момента нарушения или тези, за които има подаден сигнал, че извършват нередности.

Ще бъде въведено и персонализиране на отговорността, за да се следи коя част от автомобила реално е била проверена.

 

С тази част ще се занимава специално звено за мониторинг и превенция, а идеята е да се пресече практиката на нереалните прегледи. Очаква се практиката да бъде въведена до края на годината.

 

Манипулация на тахографските шайби

 

Преминаването към дигитални тахографи би решило този проблем, смята Валентин Божков. Другите хитрини за спазване на разписанията ще бъдат пресечени с проверка на маршрутните разписания. „Ако има отклонения от скоростите, превозвачите ще бъдат обходени от администрациите", обеща той.

По-строгият контрол ще бъде осъществен и с въвеждането на минимални интервали на движение между различните спирки, за да се избегне преследването на превозвачите.

 

Претъпканите автобуси по морето

 

Шефът на ДАИ призова пътниците, станали жертва на нарушения, да сигнализират незабавно на телефон 940 9 400. Единственото условие е да не действат анонимно, защото така подадената информация от тях няма да бъде проверена.

Ако бъдат установени нарушения, като превишен общ брой на позволените пътници, санкции ще бъдат налагани по Закона за движение по пътищата.

 

След трагедията на автомагистрала „Тракия"

 

Божков посочи, че след тежката катастрофа е била създадена работна група с цел да се предложат мерки за повишаване на сигурността по инициатива на транспортния министър Ивайло Божков. Сред основните идеи са въвеждането на предпътни медицински и технически прегледи.

Според него всяка фирма трябва да разполага с медицинско лице, което да удостовери годността на водача да изпълнява конкретния превоз. Промените в наредбата ще бъдат въведени максимално до месец, обеща директорът на „Автомобилна администрация".