60-70 капки прополис дневно преборват грипния вирус

В меда се съдържат над 70 полезни вещества и витамини, които го правят изключително ценен – ненапразно е известен и като „нектара на боговете&ldquo“.

60-70 капки прополис дневно преборват грипния вирус

Той е много полезен при простуда и настинки, защото е богат на витамини, повишава имунната защита и се бори срещу бактериите, обясняват лекарите.



Това е единствената храна, която няма нужда да се съхранява при специални условия, независимо за какъв период и колко продължително време става дума. Причината е, че „вътре“ не могат да се развиват и оцелеят никакви микроорганизми.

През зимата медът е задължителна съставка за всеки чай, но е важно да спазваме едно много важно правило. Изключително лечебен е и прополисът. Това е вещество в тъмнозелен цвят, почти черен, и представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, микроелементи и белтъчини.

Известно е, че това вещество се използва от пчелите, за да покриват и „укрепват“ стените на кошера. За лечебни цели се прилага спиртен извлек (най-често 30%) на прополиса, който е известен като клеева тинктура. Това е и сред най-популярните методи, които се ползват при профилактика на простуда и грип. При деца се препоръчва по една капка за всяка годинка.

Например за 4-годишно дете дозата е 4 капки на ден, разтворени в малко сок, мляко, вода или чай. При вече настъпил дихателен проблем дозата се увеличава два-три пъти, уточняват лекарите. При възрастни могат да се прилагат 30-40 капки от клеевата тинктура на ден.

За големите хора спиртният извлек също може да се разреди с малко вода или мляко. Сместа се приема 1-2 часа преди ядене. Ако вече сте покосени от грипа, дозата трябва да се увеличи двойно, за да може да има ефект, добавят специалисти. Това ще рече около 60-70 капки дневно.

Когато се сложат няколко капки от клеевата тинктура в запарка от лайка пък, тя може да се използва и за гаргара. Това помага при проблеми с носоглътката или зачервено гърло.