Ученик от Флорида посети СУ "П. Р. Славейков"

Дванадесетокласникът от американския щат Флорида Маркел Кели бе гост на учениците от профил "Чужди езици - английски език" в СУ "П.Р.Славейков".

Ученик от Флорида посети СУ "П. Р. Славейков"


Ученикът е в България в рамките на финансираната от американското правителство програма на Американския съвет за международно образование YES ( Kennedy Lugar Youth Exchange and Study) и бе гост на славейковци по покана на Сабутай Юнджюлер от 12 клас, който миналата учебна година живя и учи в Луизиана, САЩ, като стипендиант по същата програма.


По стара българска традиция гостът бе посрещнат с погача и сол. Пред своите домакини Маркел обясни, че е запознат с тази традиция и знае значението й: хлябът е добронамереност и гостоприемство, а солта е символ на сила и мъдрост. Маркел се разходи из училището и непрекъснато споделяше впечатленията си от видяното. Според думите му, сградата е огромна, за стандартите на Флорида, и е перфектно чиста, "дори обувките скърцат, като вървим". Американецът остана силно впечатлен от Художествената галерия, от кабинетите по Изобразително изкуство, където получи подарък ръчно изработени картички за Баба Марта, а в кабинета по Музика попадна случайно в час, в който учениците изучаваха Химна на България. Пред славейковци Маркел призна, че много харесва българския фолклор и бе награден от децата с песента "Джоре дос". 

Изключително впечатлен остана той от срещата си с директора Георги Георгиев. Според Маркел, много рядко съществува такова дружелюбно отношение между ръководство на училище и ученици. 

Специално внимание гостът обърна на библиотеката - старата и новата. Тийнейджърът разказа, че старият вид на библиотеката - с подредените по рафтове книги, е същият, както и във Флорида. Момчето разгледа и интерактивната читалня, където книгите са само на английски език. 


В Конферентната зала Маркел Кели запозна славейковци с предимствата на образователната програма YES и сподели впечатленията си от красивата ни родина, от българската национална кухня, от новите си приятели в България. За Маркел Кели най-хубавото българско ястие е мусаката, а седемте Рилски езера са изумителни.

Живко от 11 клас представи на английски език презентация за училище "П.Р.Славейков", а Милица и Нилина от 12 клас разказаха на госта за българския първомартенски обичай и му подариха красиви мартеници, изработени от ученици от начален етап, специално за него и за неговите близки.