Николай Милков: Докъде ще достигнем с намален бюджет ще си проличи в края на сезона

Председателят на УС на ФК „Добруджа” отговаря на актуални въпроси около клуба

Николай Милков: Докъде ще достигнем с намален бюджет ще си проличи в края на сезона

- Г-н Милков, в навечерието на пролетния полусезон във Втора лига бяхте изненадани от Спортната комисия към Общински съвет, която реши да намали средствата за издръжка на футбола. Как ще се отрази това върху дейността на клуба?


- Действително бяхме сюрпризирани с обратен знак, защото се касае за 65 хил. лева, което с 4% по-малко от това което постъпваше като средства от Община Добрич през предходната 2018 г. За съжаление с всяка изминала година разходите се покачват, а не намаляват. Тук не говоря само за футбола, а за всички спортове, като предложението на клубовете за повишение с 200 хил. лева на парите за спорт беше отхвърлено от общинските съветници. Конкретно за ФК „Добруджа” мога да кажа и да разсея съмненията, че парите отиват не само за мъжкия отбор, а и за Детско-юношеската школа. По второто направление разходите се увеличиха значително, защото имаме тим, който се състезава в Елитната юношеска група на България до 15 години. Само за пример ще дам, че преди десет години с наемите от пазарите в клубната каса са влизали 800 хил. лева, а нивото на отбора и представянето не е по-високо. Освен това при поемането на клуба от настоящото ръководство заварихме задължения от 150 хил. лева. Те продължават да се обслужват, като се касае за вноски към НАП, фирми-доставчици и т.н.

- При това положение, оптимист ли сте за оставането на мъжкия отбор в професионалния футбол, навръх 100-годишнината от основаването на ФК „Добруджа?

- Ръководството прави всичко необходимо и до последно ще се стремим да оцелеем, въпреки финансовите затруднения и ситуацията, в която се намираме. Всяка година в касата на клуба, освен финансирането от Община Добрич, влизат допълнителни 200 хил. лева. Именно в тази посока ще търсим резерви и спонсорство. В крайна сметка, докъде ще достигнем с намален бюджет ще си проличи в края на сезона. 

- През зимата се работи сериозно по селекцията. Привържениците са любопитни да разберат ще бъде ли ангажиран чужденец в отбора?

- Имаме такова желание, като близко до картотекиране в отбора е 28-годишният централен нападател от Бразилия Габриел до Кармо. Проблемът при него е, че документите му все още не са пристигнали в БФС, а наред с това трябва да се преодолеят и някои административни процедури. Най-новото попълнение в тима е опитният бранител Михаил Венков, играл през есента за „Черноморец” /Балчик/. До 28 февруари, когато е срокът за картотекиране, ще опитаме да ангажираме още някои от желаните от ст. треньора Емил Велев футболисти, с които да повишим класата на отбора, както и шансовете за оставане във Втора лига.

- Ще се справите ли в срок с ремонта на стадион „Дружба”, на който е предвидено да се играят мачове от финалния кръг на Европейското първенство по футбол за девойки до 17 години?

- Вярвам, че всичко по отношение на ремонтите и освежаването ще е наред до 1 април, какъвто срок сме си поставили, за да може спортното съоръжение да отговори на изискванията на УЕФА за провеждането на двубои от подобен ранг. Отборите-финалисти са осем, като на стадион „Дружба“ ще се изиграят между 3 и 5 мача. Три срещи от груповата фаза със сигурност ще бъдат в Добрич. Но ще поискаме да приемем и единия полуфинал, както двубоя за трето място, с което да задоволим интереса на любителите на футбола в Добрич.