Библиотеката представи тефтерчето на Левски пред ученици от СУ „Димитър Талев”

Инициативата е част от събитията на Регионална библиотека „Дора Габе” по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Библиотеката представи тефтерчето на Левски пред ученици от СУ „Димитър Талев”

В новия медиен кабинет на СУ „Димитър Талев”, пред учениците от III г клас, родители и преподаватели, библиотечен специалист представи дигитално издание на тефтерчето на Левски. То е дарение от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.




За всеки българин този изключителен документ дава възможност да надникне в личния свят на Дякона и да съпреживее последните години от живота му. Децата изслушаха с голям интерес почти невероятната история на намирането на личния бележник в самара на коня при залавянето му, научиха за стриктно записаните до последен грош разходи на страниците на този уникален възрожденски документ, чуха прощалните драматични редове с обръщение към майка му. 

Истинско възхищение предизвикаха точните планове на Левски за работата на тайните комитети, стройната система от въпроси с определени отговори-пароли, както и неговата най-лелеяна мечта – чиста и свята република.

Малките домакини демонстрираха знания в интерактивната игра „Какво зная за Левски?”, рецитираха стихове и изпяха песен за Апостола, включиха се активно в дискусията „Мога ли да бъда като Левски днес?”, провокирани от класния си ръководител г-жа Красимира Хинева.