Ремонтират фонтана и клубната зала в читалището в Тервел по Проект "Красива България"

Община Тервел е една от 36 –те общини в страната и единствена в област Добрич, която получава финансиране по Проект „Красива България‘ през 2019 г. Това става ясно от обявения на 19.02.2019 г. списък с одобрени проектни предложения.

Ремонтират фонтана и клубната зала в читалището в Тервел по Проект "Красива България"

В рамките на проекта са включени две основни инвестиции на стойност 183 205 лв.



Едната е за ремонт на клубната зала в читалището в града, която се намира в пространството под входното фоайе и до нея се стига по вътрешна стълба. Поради недостиг на средства за ремонт, използването на помещението е преустановено и в настоящия момент то служи за временно съхранение на читалищни декори. По цялата площ на таваните и стените мазилката е напукана и изронена, а боята е олющена. Подовата настилка е захабена. Ел. инсталацията е увредена и закрепена неустойчиво. Част от помещението е заето от неизправни санитарни възли. Читалищната сграда е обновена, като част от помещенията са ремонтирани с финансовата подкрепа на Проект „Красива България‘. Всички читалищни зали се използват за самодейни и клубни дейности.Индикира се недостиг на помещения  за работа с младежи. Това налага да се търсят възможности за ремонт на единственото свободно помещение – клубната зала.

Втората част от проекта е насочена към ремонт на фонтана край сградата на читалището. Той е изграден преди повече от 30 години. Оборудването и управлението му са разположени в подземие под съоръжението. Помпите, тръбопроводите и ел. инсталацията са в много лошо състояние. Обслужването е трудоемко и съпроводено с големи по количество течове от корозиралите тръби. В настоящият момент фонтанът вече не се пуска, тъй като количеството на течовете прави използването му нецелесъобразно. Басейнът е облицован с мрамор. Облицовката е с нарушена повърхност, на места пукната или липсваща. В композицията, периферно, са вградени зелени площи, оградени с клоцове. Фонтанът е символ на града и любимо място за снимки на тервелчани. Невъзможността да бъде приведен в действие нарушава привлекателността на прилежащото пространство на читалището и цялата централна част на града. Ремонтът на фонтана, оптимизирането на неговото оборудване и извеждане на управлението в надземно табло е наложително.